Ad Usman met de eerste van de 800 toegezegde slaapzakken voor Lesbos bij Hockeyclub Roomburg. (Foto: Gerry van Bakel).

Veel slaapzakken voor Lesbos: 'Ik heb al 800 toezeggingen'

De slaapzakken-actie voor de slachtoffers van de brand in het vluchtelingenkamp op Lesbos slaat in Leiden goed aan. Ad Usman is in korte tijd overspoeld met appjes en mailtjes van mensen die graag slaapzakken komen brengen. “Ik zal wel op mijn kop krijgen van hulporganisatie Because We Carry, want we gaan over het aantal van 650 heen. Heel veel mensen willen meedoen.”

Gewapend met laptop zit Usman op maandagmiddag klaar bij Hockeyclub Roomburg aan de Van Vollenhovenkade. De vereniging heeft direct na de oproep van Because We Carry twee schuurtjes ter beschikking gesteld voor de opslag. Tegen half vier komt iemand een mooie donkerblauwe slaapzak brengen, zonder tas of zak er omheen alleen met een enkel roze lint zoals gevraagd. Marieke Stil vindt dat een slaapzak geven wel het minste is wat ze kan doen. “Ik probeer me in te leven wat het met je doet als mens als je jaren in zo’n kamp leeft. Wat er dan nog van je overblijft.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Ad Usman en Marieke Stil over inzamelactie slaapzakken voor Lesbos.

Vluchtelingenkamp Moria werd ooit aangemerkt als opvanglocatie voor 3.000 mensen. In de loop der jaren werden het er steeds meer. Soms wel meer dan 20.000. Voor de brand leefden er naar schatting 13.000 mensen in tenten of containers. Deels in het kamp zelf en deels in de olijvenboomgaard eromheen. Het kamp is verwoest door de branden en de meeste mensen zijn van het weinige dat ze hadden veel kwijtgeraakt. “Die mensen hebben geen onderdak meer en overdag is het nu nog warm, maar ’s nachts koelt het af”, zegt Usman. “Een slaapzak is dan een van de eerste dingen die nodig zijn.”

Eigen ogen
Inmiddels heeft Leiden de limiet al ruimschoots gehaald. Because We Carry heeft de inzamelpunten een duidelijke instructie gegeven: zamel 650 nieuwe slaapzakken in, met enkel een roze lint of touw eromheen. Niet meer en niet minder, omdat opslag- en vervoerscapaciteit beperkt is. Usman verwacht woensdagmiddag de grootste bulk van de 800 toegezegde slaapzakken binnen te krijgen. “Mensen hoeven ze niet meer te gaan kopen. Als je toch helpen, doneer dan het geld voor de slaapzak direct aan Because We Carry. Dat kan via hun website. Er is nog veel meer hulp nodig.”

Usman deed in mei mee aan een vorige actie van Because We Carry om rugzakjes met speelgoed in te zamelen voor kinderen op Lesbos. En die actie werd een groot succes. “Mijn dochter werkt voor Because We Carry en zij ‘dwingt’ me om mee te doen. We zijn deze zomer ook op Lesbos geweest en als je dan zo’n kamp ziet met eigen ogen, dan laat het je niet meer los.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×