(Foto: Archief).

Niets meer over van samenwerking tussen Voorschoten en Wassenaar

De samenwerking tussen de gemeente Voorschoten en Wassenaar is helemaal voorbij. Zelfs de kleinere ondersteunende diensten gaan beide gemeenten apart regelen. Eerder was het idee om die taken nog wel onder een uitgedunde Werkorganisatie Duivenvoorde (WODV) te laten vallen.

Dat er een eind zou komen aan de samenwerking tussen Voorschoten en Wassenaar werd duidelijk toen het gemeentebestuur van Voorschoten twee jaar geleden aangaf zich meer te willen richten op de Leidse regio. Wassenaar werkt op zijn beurt juist meer samen met de Haagse regio.

In juni van dit jaar lieten beide gemeenten dan ook weten de gezamenlijke werkorganisatie te gaan afbouwen. Alleen ondersteunende diensten zoals ICT en dienstverlening zouden nog onder de WODV vallen. Er zou al vanaf 1 januari 2021 met de nieuwe organisatiestructuur gewerkt moeten worden.

‘Extra’ organisatie
Voorschoten en Wassenaar komen terug op die gedachte. “Uit gesprekken tussen beide colleges bleek dat hun ambitie om een goede eerste overheid te zijn beter te verwezenlijken is met een eigen organisatie. Het in stand houden van een ‘extra’ organisatie lijkt niet efficiënt noch effectief”, schrijft waarnemend burgemeester Charlie Aptroot in een informatiebrief aan de Voorschotense raad.

Frictie
De reorganisatie is geen bezuiniging en moet leiden tot meer kwaliteit in beide gemeenten. Wel houdt de gemeente Voorschoten rekening met zogeheten ‘frictiekosten’. Eenmalige kosten die gemaakt moeten worden om de reorganisatie mogelijk te maken. Verder is het niet de bedoeling dat er veel veranderd voor de ambtenaren. “De personele consequenties willen we zo beperkt mogelijk houden”, aldus WODV interim directeur Theo Kemper.

Een woordvoerder van de gemeente Voorschoten meldt dat de startdatum van de twee aparte organisaties nog steeds 1 januari 2021.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×