Skiffeur legt aan bij het vlot van roeivereniging Rijnland in Voorschoten (Foto's: Gerry van Bakel en Chris de Waard).

Roeivereniging Rijnland: 'Wij zijn klaar voor de toekomst'

Het elfde lustrum van roeivereniging Rijnland uit Voorschoten is uitgesteld, net als de feestelijke opening van het nieuwe clubgebouw, maar de roeiers zijn weer volop op het water te vinden. Als eerste mochten de skiffs, de éénpersoonsbootjes, weer gebruikt worden en inmiddels is alles weer vrijgegeven. In het uitgebreide clubgebouw is meer ruimte voor boten en roeimachines.

“Wij zijn klaar voor de toekomst”, zeggen Evert Gianotten, voorzitter van Rijnland, en Fred van Duijn, commissaris Roeien en Jeugd, in de uitzending van Sport071. “Die feestjes komen volgend jaar wel.” Het was wel raar, vertelt Van Duijn, toen ze in maart het bordje gesloten voor leden op het hek moesten plaatsen. Normaal wordt er zowel in de zomer als in de winter geroeid. Alleen bij ijs op het water blijven de boten binnen. “Heel in het begin hoopten we nog even als buitensport toch door te mogen gaan”, zegt Van Duijn.


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Evert Gianotten (voorzitter) en Fred van Duiijn (commissaris Roeien en Jeugd) van Roeivereniging Rijnland.

De skiffs mochten als eerste weer op het water, maar omdat de vereniging niet voor iedereen een boot op voorraad heeft werd er gewerkt met roosters. “Niet iedereen durfde het aan om te komen roeien”, zegt Van Duijn. Voorzitter Gianotten kreeg nauwelijks vervelende telefoontje. “Je hebt altijd wel iemand die vraagt of er voor hem of haar een uitzondering gemaakt kan worden, maar over het algemeen had iedereen heel veel begrip voor de situatie.”

Zeeroeien
Inmiddels zijn er weer toertochten geweest in wherry’s en gestuurde vieren. In een wherry heb je twee roeiers en twee mensen op het stuurbankje. Het zijn hele stabiele boten die misschien niet zo superhard gaan, maar als voordeel hebben dat ze eigenlijk nooit omslaan en veel plaats hebben voor bijvoorbeeld een picknickmand.

Roeien is een sport voor iedereen. Jong en oud kan terecht bij Rijnland, startleeftijd is 12 jaar. En vele leden roeien tot ver in de 80 door. Sinds kort heeft Rijnland ook een gestuurde vier waarmee op zee geroeid kan worden. Een dubbelwandige boot die van achter open is zodat het water er direct weer uitloopt. Daarnaast biedt Rijnland al sinds jaar en dag ‘aangepast roeien’ aan. Mensen met een fysieke beperking kunnen dan lekker meeroeien op de Vliet. Simpele hulpmiddelen als een ruggensteuntje voor een roeibankje en een tillift op de wal maken roeien voor iedereen toegankelijk.

Wie wil kennismaken met roeivereniging Rijnland kan terecht op de website.

  • Roeien op de Vlietlanden (foto: roeivereniging Rijnland).
    Roeien op de Vlietlanden (foto: roeivereniging Rijnland).

 

Advertentie

Sport Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×