Huisarts Jeroen Birnie roept zijn buurtgenoten op om aanstaande dinsdag bij de raadscommissie te ageren tegen de parkplannen. (Foto: Chris de Waard).

Buurt voelt zich niet gehoord in nieuwe plannen Roomburgerpark

Ondanks het vergroenen van de Professorenwijk Oost als compensatie voor het aanleggen van een vierde hockeyveld in het Roomburgerpark is de buurt nog steeds fel gekant tegen de plannen die het college onlangs presenteerde. “Dit is groenwassen”, zegt huisarts Jeroen Birnie die met drie collega’s een praktijk runt in de Laat de Kanterstraat.

Chris de Waard in gesprek met huisarts Jeroen Birnie over de nieuwste versie van de plannen voor het Roomburgerpark.

Birnie ziet het als zijn taak als huisarts om van zich te laten horen als er zaken gebeuren die slecht zijn voor de gezondheid van de inwoners. Sporten is goed voor de mensen, maar een groen park waar je op een prettige manier kunt verblijven is volgens Birnie net zo belangrijk. “Dat  er een stukje weg wordt afgesloten bij een zeer drukke school, is echt groenwasserij van het college. Dat kunnen we echt wel stellen.” Volgens de wijkdokter staan de voorgestelde maatregelen in geen verhouding tot de ‘zesduizend vierkante meter plastic’ zoals hij het vierde hockeyveld omschrijft dat de gemeente in het park wil aanleggen. De raad buigt zich daar later dit najaar over.

Speeltuin
Het vierde veld gaat volgens veel wijkbewoners niet alleen ten koste van groen en de biodiversiteit, maar ook de speeltuin moet ervoor wijken. Die verdwijnt weliswaar niet, maar volgens Birnie en zijn medestanders wordt de speeltuin kleiner en is deze straks ook minder veilig voor kleine kinderen. “Die kunnen er nu gewoon fijn spelen zonder dat ouders bang te hoeven te zijn dat ze door een hond worden gebeten of in het water vallen. De nieuwe speeltuin is veel opener, waardoor dat soort gevaren wel ontstaan.”

Volgens Birnie blijkt uit stukken van de gemeente die de Vrienden van het Roomburgerpark hebben opgevraagd dat er helemaal geen vierde veld nodig is voor Roomburg Hockey. “Dat wordt wel steeds gezegd, maar er blijkt zelfs een klein overschot een kunstvelden te zijn”, zegt de huisarts die er op wijst dat ook in de directe omgeving op veel plekken kan worden gehockeyd. “In Oegstgeest, in Leiderdorp en ook in Voorschoten.”

Leiden Maatschappij Politiek Sport Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×