Op het oude veilingterrein langs de Lammenschansweg verrijst de ananas. Een complex met honderden appartementen. (Foto: Chris de Waard).

Leiden stelt zelfbewoning verplicht bij nieuwbouw

In navolging van steden als Groningen en Tilburg voert ook Leiden een ‘zelfbewoningsplicht’ in voor nieuwbouwwoningen. Met de maatregel wil Leiden bereiken dat woningen niet massaal worden opgekocht door beleggers die de huizen voor een flink bedrag te huur zetten, waardoor ze onbereikbaar worden voor grote groepen Leidenaren.

“We willen in Leiden bouwen voor bewoners, niet voor beleggers”, zegt PvdA-raadslid Martijn Otten die het voorstel donderdagavond indiende in de Leidse raad. Het kreeg de steun van de hele raad op de fractie van de VVD na. “Een zelfbewoningsplicht zorgt er voor dat de koper verplicht is om echt zelf in de woning te gaan wonen en het huis dus niet mag verhuren.”

Ook stemt de raad in met het opnemen van een anti- speculatiebeding bij nieuwbouwwoningen. Daarmee worden voorwaarden gesteld die ervoor zorgen dat woningen niet alleen aangeschaft worden om deze meteen weer met winst door te verkopen.

Chris de Waard in gesprek met PvdA-raadslid Martijn Otten

Bij nieuwbouwprojecten die worden gerealiseerd door private partijen wil de gemeente zo’n zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding opnemen in de overeenkomst die met zo’n ontwikkelaar wordt gesloten. Uitzonderingen op de twee regels komen er ook. Van de zelfbewoningsplicht kan worden afgeweken als het gaat om bewoning door directe familieleden of als de eigenaar tijdelijk in het buitenland verblijft.

Het percentage nieuwbouwwoningen dat in Leiden alleen wordt gekocht om te verhuren is de afgelopen jaren gestegen naar zo’n acht procent. Dat is vier keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Leiden wil haast maken met de nieuwe regels, omdat de komende tijd veel nieuwbouwwoningen worden opgeleverd in de stad.

Bestaande bouw
Een zelfbewoningsplicht op gemeentelijk niveau kan nu alleen nog bij nieuwbouw, maar dat gaat veranderen. D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken werkt aan een voorstel om de verplichting van een eigenaar om zelf in het gekochte huis te gaan wonen uit te breiden naar bestaande woningen. “Als zo’n uitbreiding mogelijk wordt,” zegt Otten “zou ik dat ook in Leiden willen invoeren.”

Advertentie

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×