Dirk Danen heeft nog plaats in tweede editie van De Harde Leerschool in Leiden voor jonge mannen die op zoek zijn naar werk. (Foto: Gerry van Bakel).

De Harde Leerschool wil jonge mannen opbouwen met pittig fysiek traject

Rugby, bivakkamp, harde leerschool. Het taalgebruik van Dirk Danen en de zijnen lijkt er niet omheen te draaien. Bij het re-integratietraject De Harde Leerschool voor jonge mannen die het lastig vinden om een baan te zoeken en te houden of de juiste opleiding te kiezen, zal het er wel stevig aan toe gaan. Maar Danen wil mensen niet afbreken. “Wij creëren een positieve sfeer, een fijne plek voor jongens om weer actief te worden.”

In de eerste maanden van het jaar ging de eerste editie van De Harde Leerschool in Leiden van start en met succes. Alleen gooide coronaperikelen wel roet in het eten bij het nazorgtraject. De afsluitende rugbywedstrijd van de deelnemers van de Harde Leerschool tegen een samengesteld team van DIOK en de studentenrugbyclub was op 12 maart en daarmee zo’n beetje het laatste sportevenement in de regio. Danen en zijn team probeerden het contact met ‘hun’ jongens warm te houden via telefoon en email. “Sommigen kwamen een paar maanden alleen thuis te zitten. Maar uiteindelijk is het met de meesten goed gekomen. En een aantal heeft gevraagd of ze weer eens mee mogen trainen en dat kan. Iedereen is welkom.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Dirk Danen, zelf rugbyspeler en initiatiefnemer De Harde Leerschool in Nederland.

Nu zijn ze bij de Harde Leerschool vooral blij dat ze in Leiden met een tweede editie  kunnen gaan starten. Op 6 oktober zullen er zo’n twintig mannen aantreden bij het complex van rugbyclub DIOK, alleen voor mannen nog steeds, maar Danen bezweert dat hij dolgraag ook een vrouwengroep zou beginnen. Wordt aan gewerkt. Het is drie dagen per week in de ochtend rugbytraining en ’s middags is er aandacht voor zaken die direct te maken hebben met werk zoeken en solliciteren.

De Harde Leerschool startte een paar jaar geleden in Engeland, maar heeft inmiddels ook vaste voet aan de grond gekregen in Nederland. Dinsdag 6 oktober begint de nieuwe groep. Aanmelden kan nog steeds en gaat via de website van De Harde Leerschool. Op 1 en 5 oktober zijn de selectiedagen. “Als je ook maar enigszins denkt dat dit iets voor jou is, neem contact met ons op. Iedereen is welkom. Laat je niet afschrikken door rugby en woorden als ‘harde leerschool’. We willen niemand afbreken, maar juist opbouwen. Rugby is een middel en geen doel op zich.”

 

 

Economie Leiden Maatschappij Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×