(Foto: GeoTrinity, Wikimedia).

LUMC-onderzoekers pleiten dringend voor aanpassing voorschrijven krachtige pijnstillers

Drie onderzoekers van het LUMC schrijven in een vandaag verschenen artikel in Scientific Reports dat er in Nederland een probleem is met pijnbestrijding door krachtige pijnstillers zoals oxycodon. Huisartsen schrijven steeds vaker opiaten voor, wat gepaard gaat met een toename van ernstige complicaties zoals vergiftiging. De richtlijn rond het voorschrijven van opiaten moet volgens de LUMC-onderzoekers dringend aangepast worden.

De onderzoekers, Albert Dahan (anesthesioloog), Willem Lijfering en Frits Rosendaal (allebei klinisch epidemiologen) zochten naar de oorzaak van het toenemende gebruik van pijnstillende opiaten in Nederland. “We vonden geen aanwijzingen voor een toename van pijn in de bevolking”, zegt Lijfering. “Ook een groei van illegaal gebruik verklaarde de stijging onvoldoende.” Wel zagen de onderzoekers een duidelijk verband tussen de afname van NSAID-pijnstillers (bijvoorbeeld ibuprofen) en toename van opiaatgebruik.

Lijfering vertelt: “In ons artikel laten wij zien dat de opiaten-epidemie in Nederland hoogstwaarschijnlijk een direct gevolg is van aanpassingen in de richtlijn ‘Postoperatieve pijn’ uit 2013. Die adviseert artsen om sneller opiaten voor te schrijven. Dit gaat ten koste van NSAID-pijnstillers.”

Opiaatvergiftigingen
De opiatenepidemie is in Nederland anders dan in andere landen. In de VS wordt die veroorzaakt door een toename van pijn in de algehele bevolking. En in het Verenigd Koninkrijk is illegaal gebruik verantwoordelijk. “De toename van opiaatgebruik in ons land leidde ertoe dat in 2017 meer dan een miljoen mensen een opiaat gebruikten. Het gevolg was een toename in opiaatvergiftigingen met 2200 ziekenhuisopnames in 2017”, aldus Lijfering.

Oproep tot verandering
Omdat de pijnrichtlijn de belangrijkste oorzaak lijkt te zijn van de opiaten-epidemie, is een verandering van de richtlijn op zijn plaats, vinden de drie LUMC’ers. Die aangepaste richtlijn moet artsen adviseren om minder vaak een opiaat voor te schrijven. Dat is in lijn met het standpunt van oud-minister Bruins (Medische Zorg). Als er niets verandert, is het onwaarschijnlijk dat het aantal ernstige complicaties door opiaatgebruik zal dalen, concluderen de onderzoekers in hun artikel.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×