(Archieffoto: Emile van Aelst).

Irritatie over vertraagd speeltuingebouw Ons Eiland

De verbouwing van het speeltuingebouw in speeltuin Ons Eiland ligt stil. De kosten voor het ontwerp zijn hoger dan het beschikbare budget. Met de gemeente wordt gezocht naar een oplossing. Voor sommige bewoners in de Zeeheldenbuurt leidt de vertraging tot nog meer irritatie richting de speeltuinvereniging.

De buurtvereniging, de speeltuinvereniging en de gemeente werken al een aantal jaar aan een nieuw gebouw in de speeltuin aan de Kortenaerstraat. In het nieuwe ontwerp is ook plaats voor peuterspeelzaal ’t Piraatje dat nu nog op het terrein van de speeltuin staat. In 2019 kreeg de speeltuinvereniging de vergunning voor een nieuwe clubgebouw.

Toch ligt het proces stil. De wensen voor het clubgebouw en het beschikbare budget lagen niet op dezelfde lijn. Door de peuterspeelzaal te betrekken wordt het bouwoppervlak van het  clubgebouw groter waardoor de kosten hoger uitvallen. Daarnaast maken strengere milieueisen het volgens de speeltuinvereniging niet goedkoper. Extra geld is er niet en daarom ligt de  aanbestedingsprocedure stil.

Stennismakerij
Ondertussen leidt de vertraging tot verdeeldheid en spanning in de buurt. Er zouden te weinig activiteiten zijn volgens bewoners Patricia Hoogkamer en Jo Verhoeven. Zij besloten daarom zelf dingen te organiseren voor de wijk onder het initiatief ‘De Zeeheldjes’. Daarvoor zouden ze graag gebruik maken van de speeltuin en het clubgebouw. “Maar ik kreeg steeds ‘nee’ op mijn verzoeken omdat het clubhuis verbouwd wordt”, aldus Hoogkamer. Deze zomer verspreidde ze dan ook honderden pamfletten met de tekst ‘De Zeeheldenbuurt willen HUN speeltuingebouw terug, en wel heel vlug.’

Foto: Robbert Beurse

De speeltuinvereniging zegt niets te weten van de verzoeken van Hoogkamer. “Wij kennen haar niet eens. Ze is geen lid bij ons”, aldus Ruben Bres namens de speeltuin. “We zijn een vereniging dus als je iets wil doen dan kan dat gewoon.” Dat er de laatste tijd geen activiteiten werden georganiseerd komt volgens Bres vanwege het coronavirus. Daardoor moest de speeltuin tijdelijk dicht. Het verhaal van Hoogkamer bestempelt hij dan ook als ‘stennismakerij’.

Hoogkamer bevestigt dat ze geen lid is bij speeltuinvereniging Ons Eiland, maar bij een andere speeltuinvereniging in Leiden. “Ik ga geen vijftien euro betalen als er geen sodemieter gebeurt”, zegt ze.

Architect
Om het nieuwe speeltuingebouw alsnog van de grond te krijgen moet het ontwerp goedkoper of moet het budget vanuit de gemeente omhoog. Dat laatste lijkt lastig te worden volgens een medewerker van de gemeente. Het budget zou al hoger zijn uitgevallen dan in eerste instantie de bedoeling was. De mogelijkheid om de gemeente het geld te laten voorschieten en de speeltuinvereniging vervolgens huur te laten betalen is wel onderzocht, maar niet wenselijk. “Dat zou voor hun een te grote financiële last zijn”, aldus de medewerker van de gemeente.

Als het budget niet omhoog kan, moet het ontwerp van het gebouw dus goedkoper. Daarvoor worden al gesprekken gevoerd met een nieuwe architect. Volgens de gemeente gaat de procedure niet opnieuw omdat dat nog meer vertraging oplevert. Wanneer de verbouwing zou kunnen starten is nog onbekend.

Ruben Bres namens de speeltuinvereniging in gesprek met presentator Maarten Mulder

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×