(Archieffoto: Sleutelstad).

KWF investeert in acht kankeronderzoeken LUMC

KWF Kankerbestrijding investeert 5,5 miljoen euro in twaalf Zuid-Hollandse kankeronderzoeken. Het gaat om acht onderzoeken in het LUMC en vier in het Rotterdamse Erasmus MC.

Het toekennen van de financiering is onderdeel van een nieuwe financieringsronde van KWF. In totaal is 27 miljoen euro beschikbaar voor Nederlands kankeronderzoek. “De coronapandemie heeft de oncologische zorg flink ontwricht. Bevolkingsonderzoeken lagen stil, de zorg werd gemeden en behandelingen werden uitgesteld. Dat blijft niet zonder gevolgen”, zegt KWF-directeur Fred Falkenburg. “Door tientallen nieuwe onderzoeken te financieren, geven we een belangrijke en krachtige impuls aan de bestrijding van die andere pandemie: kanker. Dankzij onze donateurs kan KWF het verschil blijven maken.”

Paard van Troje
In het LUMC doet dr. Luis Javier Cruz Ricondo onderzoek naar een vernieuwende combinatie van twee bestaande kankerbehandelingen: immunotherapie en fotodynamische therapie. Het idee is nanodeeltjes en fotosensitizers (lichtgevoelige stoffen) te verstoppen in piepkleine blaasjes en deze als een paard van Troje naar de tumor te sturen. Het unieke aan de nanodeeltjes is dat ze onder invloed van infraroodstraling zichtbaar licht produceren dat de fotosensitizers activeert. Dit doodt of beschadigt vervolgens de kankercel en spoort het afweersysteem aan tot verdere vernietiging van de tumor.

Behandelbeslissing
Uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes financiert KWF een onderzoek naar de behandeling van langzaam groeiende hersentumoren. Dit is een behandeling waarmee patiënten, vaak in de leeftijd van 20 tot en met 45 jaar, nog tien jaar of langer kunnen leven. Een operatie is gebruikelijk en op den duur zijn ook chemotherapie en bestraling nodig.

In het Erasmus MC vergelijkt prof. Martin van den Bent de directe nabehandeling met een afwachtend beleid waarbij nabehandeling pas volgt als de tumor zich weer roert. Het doel van deze studie is achterhalen hoe het tijdstip van behandeling, de overlevingswinst en de kwaliteit van leven zich onderling verhouden. De resultaten moeten het voor patiënten mogelijk maken om goed onderbouwde behandelbeslissingen te nemen.

Advertentie

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×