Martijn Peetsold. (Foto: Emile van Aelst)

Nieuwe topsportcoördinator wordt 'geen nieuwe Tjeerd'

De Stichting Topsport Leiden is begonnen aan de zoektocht naar een nieuwe topsportcoördinator. Dat vertelt Martijn Peetsold, de voorzitter van de stichting in Sport071. Tjeerd Scheffer, die deze taak sinds de oprichting van de stichting elf jaar geleden heeft vervuld, gaat met pensioen.

De functie van topsportcoördinator bestaat sinds de oprichting van de stichting. “Vroeger was er een landelijk subsidiepotje voor topsport, dat Leiden en Den Haag lieten verdelen door een speciaal bureau,” legt Peetsold uit. “Maar daardoor kwam bijna al het Leidse geld in Den Haag terecht. Daarom hebben de Leidse topsportverenigingen elf jaar geleden de Stichting Topsport Leiden opgericht.”

De taakomschrijving van topsportcoördinator is heel breed. Zo doet hij zogenaamde quick-scans, waarbij gekeken wordt hoe een sportvereniging functioneert en wat er beter kan. Hij bestuurt regionale trainingscentra, waar jong talent tot wel acht keer per week kan trainen, en onderhoudt contacten met de verenigingen, de gemeente en de sportbonden. Hij organiseert ook workshops voor sporters, bestuurders en trainers en laat oud-Olympiërs op scholen vertellen wat sport hun gebracht heeft. Tenslotte lost hij allerlei praktische problemen op, variërend van woonruimte voor spelers tot subsidieaanvragen.


Cor van der Velden in gesprek met voorzitter van Topsport Leiden Martijn Peetsold

Stad van Kennis, Cultuur én Sport
Peetsold benadrukt dat Scheffer niet weg moet omdat hij niet goed zou functioneren. “Tjeerd heeft waanzinnig goed werk gedaan, alle verenigingen dragen hem op handen. Maar soms is er een moment waarop het goed is om verder te gaan met iemand anders. Zijn pensioen is daar een mooie gelegenheid voor.” De opvolger hoeft geen ‘nieuwe Tjeerd’ te worden – ‘dat kan ook helemaal niet’ volgens Peetsold. Het moet wel ‘iemand met hart voor sport en topsport zijn, die het leuk vindt om jonge talenten verder te helpen en te begeleiden’.

De stichting wil zich de komende jaren meer gaan richten op talentontwikkeling. “Het doel is dat een kind van vier en een aanstormend talent van tweeëntwintig optimaal kan profiteren van de samenwerking tussen clubs, de gemeente en de sportbonden. Dan kan iedereen met plezier bewegen en dromen en ambities waarmaken.” De ultieme droom is voor Peetsold dat Leiden de stad van Kennis, Cultuur én Sport wordt, “maar nu ga ik wel heel gekke dingen zeggen. Dat zal wel nooit gebeuren.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×