(Foto: Archief Sleutelstad).

Hagenaar die Leiderdorps meisje en twee anderen neerstak voor rechter

Een 36-jarige Hagenaar stond vandaag voor de rechter als verdachte van een steekpartij tijdens de koopavond van ‘Black Friday’ op 29 november vorig jaar in Den Haag. De verdachte stak op de Grote Marktstraat uit het niets een 15-jarig meisje uit Leiderdorp, een jongen van 13 uit Den Haag en een meisje van 15 uit Alphen aan den Rijn met een mes in de rug. Volgens het OM is de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Maar dat pleit hem niet vrij van zijn daden. Naast TBS dwang vraagt het OM om een celstraf van vier jaar. De uitspraak is over twee weken.

De 36-jarige man heeft een geschiedenis van psychiatrische klachten. Hij is al eerder vrijwillig en ook gedwongen behandeld geweest voor schizofrenie en psychoses. Helaas zonder blijvend resultaat. Want, zo stelt het OM: “Verdachte is zorg mijdend, niet medicatietrouw, cannabisafhankelijk en gebruikt daarnaast MDMA en speed.”

Voorafgaand aan de steekpartij in de Grote Marktstraat pleegde de man in 2018 en 2019 een reeks lichtere geweldsdelicten. Vaak was de aanleiding geld dat hij nodig had om zijn verslaving te kunnen bekostigen. Ook heeft hij bij verschillende gelegenheden zijn moeder en stiefvader mishandeld omdat die hem naar zijn idee onvoldoende zakgeld gaven. Daarnaast viel hij bij een tramhalte mensen aan die niet ingingen op zijn vraag om geld. Ten slotte moest een chauffeur van een bestelbusje het ontgelden, omdat die hem uitgemaakt zou hebben voor ‘junk’ toen de verdachte hem het wegrijden belette.

Verklaring
Over Black Friday verklaart de Hagenaar dat hij die dag meermalen wiet, amfetamine en MDMA gebruikt. Vervolgens zag hij in alle mensen een soort demonen. Hij kreeg een paniekaanval en wilde vluchten. De tieners zouden in de weg gestaan hebben en daarom had hij ze gestoken om verder te kunnen vluchten. Het gebruikte mes had hij weken eerder al aangeschaft, naar zijn zeggen met de bedoeling om zelfmoord te plegen.

Strafeis 
De steekpartij wordt door het OM gezien als een zeer ernstig delict waarbij de man wordt verdacht van een drievoudige poging tot doodslag. Met de drie slachtoffers gaat het fysiek goed. Maar emotioneel heeft de steekpartij een blijvende indruk op ze gemaakt, zoals bleek tijdens de zitting. “Als ik nu in een drukke straat loop of als er iemand langs rent, voel ik stress”, verklaarde een van de meisjes. De 13-jarige jongen durft niet meer alleen naar buiten.

Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum lijdt de verdachte aan een ernstige, chronische, psychotische stoornis in het kader van schizofrenie. Zij adviseren een relatief nieuwe wettelijke maatregel toe te passen, de gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM). Maar volgens het OM heeft de wetgever die maatregel als sluitstuk ingesteld als ‘gewone’ TBS niet mogelijk is. De officier van justitie eiste dan ook TBS met dwang tegen de 36-jarige Hagenaar.

Naast de TBS dwang vraagt het OM dan ook om een celstraf van vier jaar. De uitspraak is over twee weken.

112 Sleutelstad Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×