(Foto's: Chris de Waard).

Woonunits geplaatst op veldje in Professoren- en Burgemeesterswijk

De zestien houten woningen tussen de Burggravenlaan en de Verdamstraat zijn deze week op hun plaats gezet. Vanaf medio oktober bieden ze onderdak aan Leidse woningzoekenden. Een flink deel van de toekomstige bewoners heeft een verleden heeft als dakloze. Met begeleiding van stichting De Binnenvest maken ze hier een nieuwe start. Het is de bedoeling dat ze na maximaal een jaar doorstromen naar een reguliere woning.

Tegen de plaatsing was in de wijk veel verzet. Omwonenden van het speelveldje vrezen voor waardedaling van hun huizen en zitten ook niet te wachten op een extra blok van twee verdiepingen hoog als uitzicht. Met de toekomstige bewoners zelf heeft het volgens de meesten niets te maken. Zelfs de houten huisjes zelf vallen wel in de smaak bij de bewoners die staan te kijken terwijl een dieplader het ene na het andere huisje aanvoert. De woonunits, zogenaamde Finch-woningen, stonden de afgelopen weken ‘in de opslag’ op het Werninkterrein, omdat de nieuwe fundering nog niet klaar was.

“Ze zijn best mooi, maar ze moeten ergens anders staan”, zegt een vrouw die haar hond uitlaat tegen enkele wijkgenoten. “Ik vind ze toch wel donker”, zegt een ander. De woningen zijn uit licht hout vervaardigd. Onder invloed van de zon zijn ze de afgelopen jaren inderdaad een paar tinten donkerder geworden dan toen ze in 2017 werden geplaatst in de Sumatrastraat.

Daar stonden ze tot eind vorige maand. Op de nieuwe plek staan ze bovendien in de schaduw van een rij bomen. Wat ook niet helpt voor de eerste aanblik, is het ontbreken van de nutsvoorzieningen. Die worden de komende weken aangesloten en dan gaat ook het licht in en om de woningen aan.

Tot half oktober wordt ook een toegangsweg naar de woningen aangelegd. Die komt aan de kant van de Fruinlaan. De eerste drie weken van oktober worden ook gebruikt voor het controleren van de woningen. Op 21 oktober moeten ze allemaal zijn opgeleverd aan woonstichting Ons Doel die eigenaar is. Eind oktober trekken de nieuwe bewoners er dan in.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×