Voormalig wethouder Monique Lamers. (Foto: Archief).

Waarheid over afvalchips en privacy 'binnenkort verwacht'

Zijn de chips in afvalcontainers wel of niet in strijd met de privacy van de bewoners van Voorschoten? Het antwoord op die vraag laat nog altijd op zich wachten. Voorschotenaar Annemonike Mustert vraagt zich af waar het feitenrelaas blijft dat de verantwoordelijk wethouder Erika Spil voor de zomer beloofde.

Donderdagavond sprak bewoner Mustert niet voor de eerste keer in bij de commissievergadering. Volgens haar is de afvalchip in de grijze containers in strijd met de privacywet. Daarbij gaat het volgens haar ook om de adressticker op de grijze containers, de token voor de vuilcontainer, de Avalexpas en het feit dat de groene en blauwe containers geen chip hebben.

Twee containers
De chip houdt bij hoe vaak de kliko wordt geleegd en is gekoppeld aan een adres. Als die gegevens in verkeerde handen vallen is de vrees dat criminelen kunnen zien wanneer iemand wel of niet thuis is. Het is immers via de chip waar te nemen wanneer de container buiten wordt gezet en wanneer niet. De chip meet niet hoe vol een container is.

Het idee achter de chips was om afvalscheiding te stimuleren en te voorkomen dat huishoudens meerdere containers hebben. Omdat de chip is gekoppeld aan het adres waar de container bij hoort kunnen bewoners hun kliko niet meer onterecht als vermist opgeven. “Mensen kunnen dan niet meer zomaar twee containers aan de straat zetten”, zei voormalig wethouder Monique Lamers in maart 2019 tegen Sleutelstad.

Groen licht
Volgens de gemeente Voorschoten is de chip niet in strijd met de privacyregels omdat de informatie die wordt verzameld alleen aan een adres gekoppeld is en niet aan andere gegevens. Daardoor is de informatie niet beschikbaar voor derden en voldoet de gemeente hiermee aan de vereisten van de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Volgens Lamers heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dan ook groen licht gegeven voor de chips.

Dat laatste trekt Mustert in twijfel. Ze heeft via de Wet Openbaar Bestuur (WOB) een verzoek ingediend bij de gemeente Voorschoten. Daaruit blijkt volgens haar dat de wethouder geen goedkeuring had van de Autoriteit Persoonsgegevens. “Geef dat gewoon eerlijk toe. Het is beschamend en schandalig dat dit niet is gecorrigeerd”, zegt Mustert. Met haar WOB-verzoek zegt ze bovendien bewijs in handen te hebben dat de AP het niet heeft goedgekeurd.

“Het feitenrelaas wordt binnenkort verwacht”, reageert Erika Spil. Na het verzoek van de gemeente Voorschoten had de AP nog wat aanvullende vragen. In combinatie met de zomervakantie heeft dat er voor gezorgd dat het antwoord vertraging heeft opgelopen. “Zodra we de antwoorden hebben zullen we het complete feitenrelaas naar jullie toe sturen. We zijn in goed contact met de AP”, aldus Spil.

Ernstige beschuldigingen
Voor Mustert gaat het de discussie over meer dan alleen de privacy. “De rode draad is de communicatie van de gemeente”, zegt ze. Verder doet ze serieuze beschuldigingen aan het adres van de ambtenaren van de gemeente Voorschoten. “Ik ben bedreigd en belaagd”, aldus Mustert. Meer details wil ze niet kwijt over die uitspraak. “Dan wordt mijn veiligheid nog meer geschaad.”

De beschuldiging aan het adres van de ambtenaren zorgde er voor dat waarnemend burgemeester Charlie Aptroot zich ook is gaan bemoeien met de discussie. “Dat zijn ernstige beschuldigingen. Doe aangifte bij de politie of vraag of ik er naar wil kijken. Ambtenaren kunnen zich namelijk niet verdedigen”, zei Aptroot. Als Mustert dat niet doet zou het volgens Aptroot gepast zijn als ze haar beschuldiging terugneemt.

Mustert reageerde daar weer op dat ze wel een gesprek heeft aangevraagd bij de burgemeester, maar dat hij dat niet gehonoreerd heeft. Volgens de gemeente heeft Mustert inderdaad een gesprek aangevraagd, alleen ging dat over de lopende kwestie met betrekking tot privacy en de chips in de afvalcontainer. “Dat heeft de burgemeester niet gehonoreerd omdat Mustert de wethouder er al over gesproken had en zij weet dat wij nu wachten op het oordeel van de AP”, aldus een woordvoerder van de gemeente Voorschoten. Wel zou wethouder Spil Mustert na de zomer uitnodigen. Dat is nog niet gebeurd.

Dossier sluiten
Voor GroenLinks-fractievoorzitter Albert Deuzeman is het op dit moment belangrijk dat er snel een einde komt aan de discussie over de afvalchips. Als het antwoord van de AP nog lang op zich laat wachten is het volgens hem een idee om alvast een deel van het feitenrelaas naar buiten te brengen. De informatie voor het feitenrelaas komt namelijk deels vanuit de gemeente en deels via de antwoorden van de Autoriteit Persoonsgegevens.  “We moeten dit dossier sluiten”, aldus Deuzeman.

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×