In het Huigpark is een gedenkbank onthuld ter herinnering aan het Armenbolwerk. (Foto's: Chris de Waard).

Gedenkbank Armenbolwerk onthuld in Huigpark

In de stromende regen werd vrijdag het monument onthuld voor de circa 50.000 straatarme Leidenaren die in de 18e eeuw tot aan het begin van de 19e eeuw zijn begraven op het zogenoemde ‘Armenbolwerk’. Dat was destijds de begraafplaats voor mensen die geen geld hadden voor een graf op een van de chique begraafplaatsen Groenesteeg of Zijlpoort.

Chris de waard sprak met initiatiefnemer Herbert van Hoogdalem en met burgemeester Lenferink over de gedenkbank die in het Huigpark herinnert aan de 50.000 Leidenaren die hier in het verleden werden begraven.

Tegenwoordig is het armenbolwerk bekend als Huigpark. Daar is het gedenkteken in de vorm van een bank, ontworpen door de Leidse kunstenares Jacqueline Ravelli, vrijdag onthuld door burgemeester Lenferink en voorzitter Herbert van Hoogdalem van stichting het Leids Wevershuis. Hij nam enkele jaren geleden het initiatief voor de gedenkplek. Voorafgaand aan dat officiële moment werd uitgebreid stilgestaan bij de historie van het Armenbolwerk. Vanwege het slechte weer was daarvoor uitgeweken naar ruimte van Steenhouwerij BamBam even verderop.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×