(Foto: Els Barnas).

Rugbyseizoen van start: 'we hopen vooral dat we alle wedstrijden kunnen spelen'

Het nieuwe rugbyseizoen is afgelopen weekend van start gegaan. In het afgelopen jaar was DIOK favoriet voor het kampioenschap, nadat het in 2019 voor het eerst in 21 jaar de titel greep, maar door het coronavirus werd het seizoen gestaakt voordat de finale gespeeld kon worden. Voor het nieuwe jaar is DIOK “zeker van plan om weer kampioen te worden”, zegt teamcaptain Ross Bennie Coulson.

Een aantal spelers heeft een leeftijd van rond de dertig jaar, en was eigenlijk van plan om na vorig seizoen te stoppen. “Gelukkig gaat iedereen nog een jaar door,” zegt Coulson. “En er komen steeds meer jeugdspelers bij. We hebben een team dat kampioen kan worden, dat motiveert spelers om nog een jaar door te gaan.” Bovendien is het team versterkt met aanwinsten uit Chili, Hongarije en Hilversum. Speler Mees van Oord is opgetogen over het team: “We hebben de perfecte combinatie van jong en oud, fris en ervaren.”

Vorig jaar liep het seizoen gesmeerd totdat corona roet in het eten gooide. Van Oord legt uit: “We hadden ons al geplaatst voor de finale van de Ereklasse, waarschijnlijk tegen Hilversum. We waren er helemaal klaar voor, maar de finale werd gecanceld en het is ook nooit een optie geweest om die in de zomer nog een keer in te halen.” Door het virus ziet de competitie er dit jaar ook anders uit dan vorig jaar. Van Oord: “Vorig seizoen speelden we de BeNeCup, met clubs uit België en uit Nederland. Nu bestaat de competitie alleen uit Nederlandse teams.”

Ondanks die verandering is het doel voor komend seizoen ongewijzigd. “We gaan altijd voor de winst,” is Ross stellig, “hoewel het mooiste doel eigenlijk al behaald is als we alle wedstrijden kunnen spelen. We willen gewoon lekker ballen op het veld, dat hebben we erg gemist tijdens de lockdown.” Dat DIOK een erg hechte club is, hielp daarbij niet mee: “Je mist het sociale contact met je medespelers en de mensen rond het veld. We zijn een echte familieclub.”

Ereklasse damesteam
Rugby zit in Nederland in de lift. Van Oord, zelf voortgekomen uit de jeugd van DIOK kan een aantal oorzaken aanwijzen: “Het eerste team van DIOK geeft sinds een paar jaar trainingen aan de jeugd. Er komen in heel Nederland steeds betere faciliteiten om je te ontwikkelen.” Een club als DIOK helpt daarbij. Coulson wijst op het damesteam: “We hebben hele goede dames bij de jeugd, dus we wilden een ereklasse damesteam. En we hebben een rolstoelteam. Als het goed gaat met de club, merk je dat op alle fronten.” Van Oord heeft dan ook geen spijt van zijn keuze voor DIOK: “Bij de jeugd heb ik wel eens aan een andere club gedacht, maar sinds ik bij het eerste speel absoluut niet meer.”

Nederland doet ook internationaal steeds meer mee. Er is nog geen internationale clubcompetitie in het rugby, al zijn daar wel plannen voor. Het Nederlandse team is dit jaar bovenaan in de poule geëindigd en mag later deze herfst een promotie/degradatie-interland spelen om in de Six Nations B-poule te komen, de poule direct onder de befaamde Six Nations van de Six Nations Cup.

Dat het weer in dit jaargetijde slechter wordt, kan de spelers niks schelen. Van Oord: “We houden van een snel spelletje, maar ook een fysieke wedstrijd op een zompig veld hoort er bij.” Coulson is nog positiever: “Het kan me niet schelen of het regent, ik wil gewoon spelen.”

 

Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×