The Duke blijft voorlopig open tijdens Leidens Ontzet. (Videostill: Robbert van Cleef).

Leidse horecasector zet zich schrap voor Leidens Ontzet

Waar de meeste Leidse cafés en kroegen de persconferentie van vanavond afwachten voordat zij een beslissing nemen, hebben andere horecaondernemers al besloten niet open te gaan op vrijdag en zaterdag, de dagen waarop gewoonlijk een uitbundig Leidens Ontzet gevierd zou worden. “Het is gewoonweg niet te handhaven”, vindt Bas Regeer, eigenaar van Petit Restaurant De Valk, die zijn deuren niet opent op 3 oktober.

Premier Mark Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge kondigen vanavond om 19.00 uur een extra reeks maatregelen aan. Het kabinet werkte vandaag en afgelopen dagen samen met de verschillende veiligheidsregio’s aan een omvangrijk nieuw plan om zo het oplopende aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Hoewel het nog niet officieel aangekondigd is, wijzen alle signalen erop dat één van die maatregelen een verplichte sluitingstijd van 22.00 uur voor alle horeca is.


Verslaggever Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West sprak eigenaar Bas Regeer van Petit Restaurant De Valk en sprak met voorbijgangers op straat.

Toch bereiden cafés en kroegen zich in Leiden voor op een Leidens Ontzet dat anders dan anders zal zijn. “Ik hoor van steeds meer kleine cafés dat zij dicht gaan op 2 en 3 oktober”, vertelt Paul Herman, bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Leiden en eigenaar van onder meer café The Duke of Oz en De Vergulde Kruik. “Dat kan ik mij heel goed voorstellen, wij hebben het bij The Duke ook overwogen. Je moet natuurlijk heel veel mensen teleurstellen, je kan nog geen derde of een kwart van de mensen die je gewoonlijk ontvangt binnenlaten.”

Oude-jongens-krentenbrood
Bas Regeer van Petit Restaurant De Valk is er niet van overtuigd dat het hem en zijn personeel lukt het publiek 1,5 meter afstand van elkaar te laten bewaren. “Je moet toch inzien dat wanneer mensen vrolijk zijn en een biertje op hebben dat het allemaal ‘gezellig, gezellig’ wordt. Mensen gaan dan uiteindelijk toch bij elkaar staan. Het is op zo’n moment oude-jongens-krentenbrood, vrienden onder elkaar en lang leven de de lol. Dus helaas.”

Ook café De Bonte Koe aan de Hooglandsekerk Choorsteeg heeft al besloten niet open te gaan op 3 oktober en de avond ervoor al om 20.00 uur de deuren te sluiten. “Volgens mij komen er tóch een boel mensen naar de stad”, voorspelt zaakleider Sandra Valuckaite van De Bonte Koe, ook zij is bang dat het onmogelijk wordt de afstandsregel bij het kleine zaakje in de krappe steeg te handhaven. “Wanneer mensen niet naar binnen kunnen, blijven ze al gauw in de steeg rondhangen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. De zaak zit snel vol, waardoor ik mensen aan de deur zou moeten weigeren. Dat wil ik eigenlijk ook niet”, verklaart zij. “Daarnaast wil ik niet dat mijn personeel gezondheidsrisico’s lopen.”

“Het voelt súper raar om dicht te zijn op 3 oktober”, vertelt Valuckaite. “Behalve Eerste Kerstdag zijn wij gewoonlijk élke dag van het jaar geopend. Het was dan ook een heel zwaar besluit om de deuren uit voorzorg dicht te houden, maar wel een juiste beslissing.”

Persconferentie
Hoewel enkele kleine ondernemers dus al eieren voor hun geld hebben gekozen, laat het merendeel het besluit afhangen van de persconferentie, zegt  voorzitter KHN Leiden, Reanne Bakker. “We zijn erg blij dat de gemeente en de 3 October Vereeniging nu ook echt uitdragen dat Leidenaren zo veel mogelijk het Leidens Ontzet thuis moeten vieren en dus ook echt afraden naar de stad te komen”, stelt Bakker. De angst bestaat echter toch dat mensen tegen beter weten in naar de binnenstad trekken, in de hoop dat er toch ‘iets’ te beleven is. De zaken die wél open zijn krijgen daardoor een grotere toestroom dan zij kunnen herbergen, wat voor gevaarlijke situaties zorgt. “We hebben over de openbare orde en veiligheid dan ook nauw overleg met de gemeente.”

Economie Leiden Leidens Ontzet 2020


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×