(Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude tekent Sportakkoord

Ondanks de regen trokken vrijdagavond zo’n veertig Zoeterwoudenaren naar de tribune van voetbalvereniging SJZ. Onder leiding van sportformateur Jorrit Smit zetten verschillende sportaanbieders, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente hun handtekening onder het Zoeterwoudse sportakkoord. Het sportakkoord is een landelijk initiatief om sporten in de eigen gemeente voor iedereen toegankelijk en vanzelfsprekend te maken.

Sportformateur Smit is tussen januari en maart in gesprek gegaan met alle partijen die bij sporten in Zoeterwoude betrokken zijn. “We hebben besproken wat er nog beter kan. Bijvoorbeeld op het gebied van de onderlinge samenwerking, zoals elkaars accomodaties gebruiken”, verklaart Smit. De twintig acties die uit de gesprekken naar voren kwamen vormen het sportakkoord. Door de coronacrisis werd de feestelijke ondertekening in april uitgesteld. Ondanks dat de crisis nog niet voorbij is, wilden de betrokken partijen niet langer wachten met het in gang zetten van de afspraken. Smit organiseerde hierop een coronaproof tekenmoment op het buitenterrein van SJZ.

Aanjager
Met het bekrachtigen van het sportakkoord leek de opdracht van Smit er op te zitten. “Het sportakkoord is er, maar de gemeente heeft mij gevraagd om betrokken te blijven. Ik ben nu de aanjager die ervoor gaat zorgen dat alle partijen hun afspraken nakomen”, verklaarde Smit na afloop. Sportwethouder Ruud Bouter kon het zelf niet beter verwoorden en bedankte Smit dat hij de uitdaging om Zoeterwoudenaren nog meer aan het sporten te krijgen blijft aangaan.

Een deel van de inwoners van Zoeterwouden sport ‘over de grens’ in Leiden of Leiderdorp omdat bepaalde sporten niet in het dorp worden aangeboden. Een gezamenlijk sportakkoord voor de Leidse regio lijkt voor de hand te liggen, maar Smit bestrijdt dit. “Het klopt dat er in Zoeterwoude bijvoorbeeld geen judo of hockey wordt aangeboden. Maar een gezamenlijk akkoord voor de hele regio zou niet werken. Zoeterwoude is compleet anders dan omliggende gemeenten of een grote stad als Leiden. De wensen zijn heel anders”, verklaart hij.

Overlap
Toch staat het sportakkoord niet volledig op zichzelf. “Waar regionaal overlap in uitdagingen is, heb ik zeker contact met andere gemeenten om te kijken of we dingen samen kunnen doen”, belooft Smit.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×