(Foto: Rob van Dullemen).

Er zit nog geen rem op de besmettingen in de regio

De nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn afgelopen week weer even hard gestegen als vorige week. Dat geldt zeker voor onze regio. De stad Leiden telde per inwoner nu meer nieuwe besmettingen dan Rotterdam én Den Haag. Het aantal ziekenhuisopnames bleef in onze regio beperkt tot twee.

In harde cijfers ging het in Leiden om 298 nieuwe besmettingen. Dat was weer 75 procent meer dan de 170 gevallen van de voorgaande week. Met 238 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners scoorde Leiden nu hoger dan Den Haag (219) en Rotterdam (210). Van de grote steden had alleen Amsterdam meer nieuwe besmettingen: 266 per honderdduizend inwoners.

In de andere gemeentes van de regio lag de besmettingsgraad ruim twee keer zo laag als in Leiden, maar ook daar bleven de cijfers wel oplopen. Zoeterwoude telde zes nieuwe gevallen, Oegstgeest en Voorschoten elk 23 en Leiderdorp 25.

Gedrag
Alle opschudding van een week geleden over de snel oplopende besmettingen in Leiden, de waarschuwingen van het kabinet en de beperking van openingstijden in de horeca hebben nog niet tot een afvlakking van de toename geleid.

De GGD blijft erop hameren dat de sleutel ligt in het gedrag van mensen: afstand houden, thuis blijven bij klachten en geen informele feestjes. Toch moest er afgelopen week een paar keer ingegrepen worden: in Leiden bij studentenroeivereniging Njord, en bij het Karaokecafé ’t Centrum Van Melzen.

Studentensteden
Ook landelijk zijn de nieuwe besmettingen afgelopen week weer toegenomen, maar de stijging van 55 procent was minder sterk dan die in Leiden. Studentensteden Delft en Groningen blijven eveneens belangrijke hotspots.

Dichterbij Leiden laat de gemeente Teylingen al enkele weken hoge besmettingsaantallen zien. Afgelopen week werden er 63 nieuwe gevallen geteld. Dat zijn 170 per honderdduizend inwoners.

Nog hoger zijn besmettingsaantallen in de iets verder gelegen gemeente Zuidplas, waar Moerkapelle en Zevenhuizen onder vallen. Het ging daar deze week om 105 nieuwe gevallen, of 239 per honderdduizend inwoners. Zuidplas scoort daarmee zelfs nog een fractie hoger dan Leiden.

Verpleeghuizen
De meeste nieuwe besmettingen worden nog steeds geteld onder jongeren en jong volwassenen, maar ook in andere leeftijdsgroepen is er een toename. Dat is te zien in de verpleeghuizen. Er zijn nu al ruim tweehonderd verpleeghuizen met besmettingsgevallen.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Nieuws Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×