Leidse boa's aan het werk. Sinds kort met bodycam. (Video: Robbert van Cleef).

Leidse boa’s blij met bodycam: ‘Het werkt eigenlijk meteen de-escalerend’

Sinds kort hebben alle buitengewoon opsporingsambtenaren in Leiden een bodycam. De gemeente Leiden is daarmee begonnen na een succesvol verlopen pilot in 2019. De boa’s zijn enthousiast over de kleine camera’s omdat ze de-escalerend kunnen werken. Opgenomen beelden worden alleen gebruikt als iemand zich heeft misdragen tegen een boa of als er een klacht tegen een van hen wordt ingediend.

Johan Bos en Mike van Tuijl deden in 2019 al mee aan de pilot met de bodycam. Sinds augustus zijn alle Leidse boa’s uitgerust met een bodycam. Het maakt hun werk soms iets makkelijker, bijvoorbeeld als ze iemand een boete van 140 euro geven voor het niet opruimen van hondenpoep. “We waren net in het Huigpark in Leiden en toen heb ik gedreigd om de bodycam aan te zetten omdat de man begon te schelden en te schreeuwen”, vertelt boa Johan Bos. “Hij bond toen al snel in.”

Agressie
Zijn collega Mike heeft de camera nog niet hoeven gebruiken. “Dus dat geeft ook al aan dat alleen het zien van de camera ertoe kan leiden dat mensen indammen.” En dat is precies wat de gemeente Leiden voor ogen had met de inzet van de bodycam. “We merken in de praktijk dat boa’s soms heel agressief en onheus bejegend worden”, legt burgemeester Lenferink uit. “Dat is buitengewoon vervelend en kan ook tot geweld leiden. En boa’s hebben ook minder middelen dan de politie om zichzelf te verdedigen.”

De videobeelden kunnen uiteindelijk ook gebruikt worden in een strafzaak. Opgenomen beelden worden alleen gebruikt als iemand zich heeft misdragen tegen een boa of als er een klacht tegen een boa wordt ingediend. Dat moet dan wel binnen 28 dagen zijn gebeurd. De gemeente bewaart de opnames niet langer dan voor het doel ervan noodzakelijk is. De bodycams mogen wettelijk gezien gewoon op straat gebruikt worden, maar bijvoorbeeld niet in een horecazaak.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×