(Foto: Google Maps).

Holiday Inn ontslaat 58 medewerkers, gaat zich richten op arbeidsmigranten

Hotel Holiday Inn aan Haagse Schouwweg gaat zich meer richten op het huisvesten van arbeidsmigranten. Het hotel ziet geen andere manier om de coronacrisis te overleven. Als gevolg van de verandering raken 58 van de 74 vaste medewerkers hun baan kwijt.

“Deze reorganisatie is noodzakelijk vanwege de structureel tegenvallende resultaten van de afgelopen jaren, de grote impact van de coronacrisis en de grote onzekerheden voor de komende periode”, reageert het hotel op vragen van Sleutelstad. “Door nu krachtig in te grijpen wordt een faillissement voorkomen en blijft de werkgelegenheid van een deel van het personeel bestaan.”

Het gevolg van de reorganisatie is dat 58 werknemers op straat komen te staan. Samen met de Horeca bond van vakbond FNV is een sociaal plan onderhandeld waarmee een overgroot deel van de medewerkers heeft ingestemd. “De directie en het management betreuren dat er op deze wijze een einde komt aan het dienstverband van zoveel toegewijde medewerkers. Het is jammer genoeg niet anders”, aldus het hotel.

Met de reorganisatie komt de focus te liggen op het huisvesten van arbeidsmigranten. “Voor de exploitatie van het hotel wordt naar andere mogelijkheden gezocht waaronder tijdelijke logies voor internationale medewerkers”, aldus de directie. Het Event & Convention Center dat aan het hotel grenst blijft wel bestaan. Daar zal bovendien extra in geïnvesteerd worden de komende tijd.

Polenhotel
De geruchten over de andere focus van het grootste hotel van Leiden speelden al langer. Eind juni uitte meerdere medewerkers hun vrees dat het hotel zou veranderen in een ‘Polenhotel’. “In alle stilte worden er nu Polen gehuisvest in het hotel. De werkgelegenheid van de huidige medewerkers gaat naar aanleiding van deze ontwikkeling zo goed als zeker verloren”, zeiden de anonieme medewerkers toen.

Michel Moerkerk, Deputy General Manager van het hotel, reageerde op de zorgen van zijn medewerkers in het Leidsch Dagblad. Hij zei dat het hotel aan het kijken was naar andere mogelijkheden om de crisis te overleven. Moerkerk benadrukte daarbij dat het overgrote deel van de kamers nog gewoon verhuurd werd aan hotelgasten. Hij sloot toen niet uit dat dat over een paar weken anders kon zijn.

Tweehonderd kamers
“Het is slecht voor Leiden als stad. Heel triest”, zegt voorzitter van het Leidse hoteloverleg Frans Schohaus over de verandering bij Holiday Inn. “Zonder corona was er in Leiden juist vraag naar meer kamers. Nu verdwijnen er tweehonderd”, aldus Schohaus. “Ik hoop dat het hierbij blijft, maar het zou me niet verbazen als nog meer hotels het niet redden.”

Verhuisplannen
Het is niet duidelijk wat de gevolgen van de koerswijziging zijn voor de verhuisplannen van het hotel. Het gebouw is namelijk wat verouderd. Er lagen daarom plannen om nieuwbouw te plegen op het braakliggende terrein aan de Plesmanlaan tegenover het hotel. Op de huidige plek van de Holiday Inn kan dan een woonwijk worden gebouwd.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×