In de miezerregen werd de mozaiekbuurtbank feestelijk onthuld, het bijbehorende kinderfeestje werd vroegtijdig gestopt door handhaving. (Foto's: Gerry van Bakel/Emile van Aelst).

Ondanks vroegtijdig beëindigd kinderfeestje toch mooi gevoel bij nieuwe buurtbank in wijk Cronestein

Het had een leuk feest voor de kinderen in de wijk moeten zijn, die dit Leidens Ontzet de kermis moeten missen. Maar het ballen gooien, badeendjes vissen en hoepel springen op de hoek van de Veilingkade en Lammenschansweg was toch teveel een evenement en werd op last van de gemeentelijke handhaving na een half uurtje stopgezet. Maar de veelkleurige buurtbank die door buurtbewoners in het voorjaar is gemaakt, was toen al feestelijk onthuld door een delegatie van de 3 October Vereeniging.

Vooraf was er via de email overleg geweest met de gemeente over wat er zou worden georganiseerd rondom de onthulling van de stenen mozaïekbank. Wat oud-Hollandse spelletjes en een kraampje met hutspot en een banaan met slagroom. Een bescheiden feestje voor de kinderen uit de buurt. Er was vooraf geflyerd om te laten weten dat de kinderen van 14.00 tot 16.00 uur welkom waren. Er was bewust geen bericht op social media gezet om een te grote toeloop tegen te gaan.


Een reportage van Gerry van Bakel over de onthulling van de buurtbank met mozaïek in de wijk Cronestein.

Om kwart voor twee sprak Moniek van Sandick van de 3 October Vereeniging het gezelschap toe. Er waren toen ongeveer vijfentwintig mensen samengekomen om de plaatsing van de buurtbank mee te maken. De bank werd onthuld en daarna kon het kinderfeest beginnen. Aart uit de Appelstraat en Sandra uit de Kersenstraat stonden klaar om bordjes vol te scheppen met hutspot. Jolanda uit de Kersenstraat bemenste het ballengooien en kon al gauw de eerste blikjes van de grond halen en weer opstapelen.

Maar al snel kwamen er handhavers van de gemeente aanlopen en bleek het geheel toch teveel een evenement te zijn. En daarom niet toegestaan volgens de huidige corona-maatregelen. De muziek moest uit en de spullen opgeruimd. De hutspot was al schoon op. De laatste bananen werden mee naar huis gegeven. “Het was toch iets te feestelijk geworden,” zegt Hanneke van Veen die de onthulling van de buurtbank had georganiseerd. Ze is blij dat het officiële moment goed ging. “En de hele voorbereiding heeft heel veel saamhorigheid in de wijk gebracht.”

 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Gerry van Bakel
  Foto: Gerry van Bakel
 • Foto: Gerry van Bakel
  Foto: Gerry van Bakel
 • Foto: Gerry van Bakel
  Foto: Gerry van Bakel
Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×