Skatepark Dwergwier in de Merenwijk in Leiden. (Foto: Casper Chaudron).

Nieuw skatepark een stapje dichterbij: 'Daar vinden ze wel een potje voor'

Skateboarden is een sport die de laatste jaren snel in populariteit is gegroeid. Steeds meer mensen verkiezen de vrijheid van een ongebonden sport boven een lidmaatschap bij een vereniging of club. Om de groei bij te kunnen houden is er behoefte aan lokale voorzieningen om te skaten. In Leiden is daarom een petitie gestart voor een nieuw skatepark.

Op dit moment zijn er twee skateparken in Leiden. Eén bij de turnhal in de Merenwijk en één naast het Stedelijk Gymnasium Socrates. Een groep skaters vindt die parken echter te klein: de twee locaties samen beslaan maar een tiende van de oppervlakte van een voetbalveld. Ook is het er vaak te druk waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Tijd voor actie dus, vond de groep skaters uit Leiden deze zomer. Ze begonnen een initiatief voor een nieuw skatepark.

In Avond met Robbert leggen Clara en Daan uit waarom ze de petitie zijn gestart. Zo zou de sport skateboarden dit jaar, net als BMX’en, voor het eerst op de Olympische spelen verschijnen. Daarmee is het dus een topsport geworden. Dat verklaart mede waarom de belangstelling zo snel is toegenomen.


Presentator Casper in gesprek met initiatiefnemers Clara en Daan

Gemeenteraad
Onlangs werd de uitkomst van de petitie gepresenteerd aan de gemeenteraad. Op dat moment waren er 958 handtekeningen opgehaald, inmiddels staat de teller alweer op 1061. Genoeg animo dus, en ook vanuit de gemeente klonk enthousiasme. Het aanleggen van een urban sportpark ligt perfect in lijn met verschillende gebiedsvisies en gemeentelijk beleid.

Zo staat er in het beleidskader Sport en gezondheid voor 2019 tot 2023 dat er noodzaak is om ‘mee te kunnen gaan met de trends en ontwikkelingen, zoals de groei van de ongeorganiseerde sporter, de veranderende behoefte van inwoners in relatie tot het verenigingsleven, de opkomst van nieuwe sport- en beweegvormen, sporttechnische ontwikkelingen in sportvoorzieningen en het beter benutten van de kansen die sport als middel biedt.’

Organisatieplan
Komende maandag wordt het organisatieplan opgestuurd naar de gemeente. In dat plan staat onder meer hoe anderen gemeentes het aanleggen van een skatepark hebben aangepakt, wat de voor- en nadelen van bepaalde keuzes zijn, en worden er suggesties gedaan voor een locatie van het park. Dat is voor nu het belangrijkste punt, omdat de locatie aan bepaalde eisen moet voldoen.

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×