Duo-raadslid Thijs Vos in de studio van Sleutelstad.

Partij Sleutelstad vangt bot met roep om burgemeesterspeiling

De Partij Sleutelstad (PS) zou graag van de Leidenaren zelf horen of burgemeester Henri Lenferink voor nog eens zes jaar door mag. Afgelopen donderdag opperde duo-raadslid Thijs Vos daarom een idee in de gemeenteraad: het houden van een stadspeiling. Steun daarvoor kreeg hij echter niet, waardoor ook een aangekondigde motie met die strekking niet door de PS wordt ingediend.

Tijdens de bespreking van de procedure voor het vinden van een nieuwe burgemeester of herbenoeming van Henri Lenferink, bracht Vos zijn idee ter sprake. Een wettelijke verkiezing van Lenferink, zoals in 2003 gebeurde, is niet meer mogelijk. Daarom wil de PS dat er via het Leiden Panel wordt onderzocht of de Leidenaren hem nog wel zien zitten als burgervader. “Burgers hebben geen inspraak in de burgemeestersprocedure, terwijl hij wel een heel belangrijk politiek figuur is”, licht Vos zijn idee toe in Politiek071.


IJsbrand Terpstra in gesprek met duo-raadslid Thijs Vos in Politiek071

Toch kreeg hij maar weinig steun van zijn collega-politici. Het CDA vindt bijvoorbeeld dat de stem van de Leidenaren bij een herverkiezing weinig toevoegt. “Dan gaat het over de vraag hoe de burgemeester functioneert en daarover gaat de gemeenteraad”, zei raadslid Roeland Storm in de commissievergadering. Bij een nieuwe burgemeester is dat volgens hem een ander verhaal. De SP ziet het sowieso niet zitten dat Leidenaren zich bemoeien met de keuze voor een burgemeester, omdat de gemeenteraad al is verkozen en die dus namens de inwoners een burgemeester kiest.

De kritiek op het plan van de PS heeft Vos aan het denken gezet. Maandagavond trekt hij het idee voor een motie daarom alweer in. “Het plan is nu niet rijp om in te dienen, maar we blijven ons er in de toekomst wel voor inzetten.” Vos wil het bijvoorbeeld opnieuw onder de aandacht brengen als er een nieuwe burgemeestersvacature opgesteld moet worden of op het moment dat de huidige burgemeester tussentijds geëvalueerd kan worden.

Als schrale troost mag fractievoorzitter Maarten Kersten aanstaande donderdag nog wel een uitgebreide verklaring afleggen in de gemeenteraad. Dat gebeurt bij het agendapunt over de procedure voor de burgemeestersbenoeming. “Zo’n uitgebreid statement is vrij uniek in de gemeenteraad”, verklaart Kersten. “Ik heb daarvoor contact gehad met de griffier die dit mogelijk heeft gemaakt.”

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×