Bestuurslid van het steunloket Rayan Younis. (Foto: Myrthe Koopman)

Leids Steunloket Migranten groeit al na negen maanden uit z'n jasje

Het Leids Steunloket Migranten is pas negen maanden actief, maar nu al toe aan een nieuwe vaste locatie om nog meer mensen te helpen met dienstverlening, kennis en advies.

De multiculturele non-profit organisatie werkt inmiddels met ruim vijftig vrijwilligers en biedt allerlei vormen van hulp aan. Momenteel verblijft het steunloket in een tijdelijke locatie, de vrijplaats op de Middelstegracht 36, maar het steunloket wil het liefst een eigen vaste plek. “Het is goed voor ons karakter als we zelf een kantoor hebben”, zegt bestuurslid Rayan Younis.

Eigen kantoor
Het Leids Steunloket Migranten richt zich met name op Arabischtalige statushouders of migranten, maar staat ook open voor andere nieuwkomers. Eens per week is er op vrijdag een inloopspreekuur waarbij vrijwilligers onder andere juridisch advies geven. Daarnaast kan je er ook terecht voor maatschappelijke vragen en ondersteuning.

Myrthe Koopman in gesprek met bestuurslid van het steunloket Rayan Younis

Door de huidige coronamaatregelen kunnen er slechts tien mensen per dag gebruik maken van deze diensten, terwijl er eigenlijk veel meer vraag naar is. “Zodra we een eigen kantoor hebben, gaan we ook vier dagen in de week starten met een loket waar mensen terecht kunnen, zo kunnen we veel meer mensen per week helpen”, aldus bestuurslid Younis.

Toekomst
Het Leids Steunloket Migranten houdt zich niet alleen bezig met juridische en maatschappelijke ondersteuning tijdens de inloopspreekuren. Het loket biedt ook stageplekken aan en er is ruimte voor studenten om wetenschappelijke onderzoek naar migratie uit te voeren. Ook leuk: er wordt sociale veganistische catering verzorgd.

Younis ziet mooie kansen voor het steunloket en de samenleving en is dan ook ondanks corona zeer positief over de toekomst. “Migratie is een interactief proces en wanneer je samenwerkt kan er, ondanks corona, worden gezorgd voor een mooie toekomst.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×