Foto ter illustratie. (Foto: LRRC).

Hardloopcursus Start to Run van start: 'We zijn niet allemaal als Keniaan geboren'

In zeven weken tijd je conditie zo opbouwen dat je aan een stuk drie kilometer kunt hardlopen. Aanstaande zaterdag 10 oktober begint bij Leiden Road Runners Club (LRRC) een nieuwe cursus Start to Run, waarbij deelnemers in groepsverband hun conditievermogen opkrikken. Trainster Annet Pelleboer kijkt uit naar de enthousiaste deelnemers: “Mensen gaan zichzelf verbazen over wat ze uiteindelijk kunnen.”

Al zo’n tien jaar doet hardloopvereniging LRRC mee aan Start to Run. Dit initiatief van de Atletiekunie heeft als doel om in zeven weken tijd in georganiseerd verband drie kilometer te rennen. Annet Pelleboer is trainster en leert de deelnemers alles over de duursport. “Wanneer je je voor Start to Run inschrijft, leer je natuurlijk niet alleen om uiteindelijk die drie kilometer te kunnen hardlopen. We geven je tips over je loophouding, hoe je een training opbouwt, leren je alles over gezonde voeding en vertellen je de do’s en don’ts van sportschoenen. En uiteraard niet te vergeten: je krijgt de warme aandacht van ons, de trainers.”

Volgens Pelleboer is de cursus, die twee keer per jaar wordt gehouden, iedere keer weer een succes. “In groepsverband sporten werkt stimulerend. Je hebt een stok achter de deur om het huis uit te gaan en als iedereen zo gek is om in de regen te gaan rennen, doe jij dat ook.” Pelleboer denkt dat het voor velen een aanrader is om zich bij een hardloopvereniging aan te sluiten. “Voor recreanten is er bijvoorbeeld een heleboel te winnen met techniek. Door je houding aan te passen, kan je met dezelfde inspanning en een verkleind risico op blessures verder lopen. We zijn niet allemaal als Keniaan geboren.”

Sport071-presentator Pepijn van Wezenberg in gesprek met Annet Pelleboer over Start to Run.

De afgelopen jaren is Start to Run een dusdanig succes gebleken dat Pelleboer haar klasje regelmatig tegen heeft moeten houden. “Ik moet altijd in week zes zeggen dat ze niet op vrijdagavond (de dag voor de ‘finale’) de drie kilometer moeten oefenen om te kijken of ze het wel kunnen. Er zijn er dan altijd weer een paar die zeggen het fijn te vinden dat ik ze daar aan herinner. Ze zijn dan in al hun enthousiasme een belangrijke regel vergeten: bij trainen hoort ook rusten.” Anderzijds laat deze drang naar meer juist ook de gemotiveerde houding van de deelnemers zien. “Ze worden enthousiast van elkaar en merken dat het gewoon fijn is om lekker te bewegen.”

Inschrijven voor de cursus Start to Run kan via de site van Yakult, de sponsor. De lopers hoeven volgens Pelleboer niet bang te zijn dat ze de drie kilometer niet gaan halen. “De kracht van het schema is juist dat hij rustig is opgebouwd. We beginnen met een afwisseling van wandelen en dribbelen. Uiteindelijk worden de stukjes die je wandelt korter en de stukjes die je dribbelt langer. Zo haalt iedereen het doel om in die zeven weken drie kilometer zonder te stoppen te rennen.” Aanstaande zaterdag 10 oktober is de eerste van zeven trainingen. Deze start om half 10 ’s ochtends.

Advertentie

Interview Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×