Leids filmfestival kiest voor zalen in regio en digitale bioscopen

De vijftiende editie van het Leids Internationaal Filmfestival kan minder uitbundig gevierd worden, maar biedt wel een rijk aanbod. Wat er precies vertoond gaat worden in de zeven zalen en online wil organisator Evert de Vries nog niet verklappen. “We noemen het de 14,5de editie. Alle feestelijke plannen bewaren we voor volgend jaar. Dan blazen we iedereen omver.”

‘No Half Measures’ is de titel van het filmfestival dat op donderdag 29 oktober opent en duurt tot en met zondag 8 november. Om het festival in tijden van corona toch door te kunnen laten gaan, heeft de organisatie zeker geen halve maatregelen genomen. Normaal gesproken is er altijd een groot feest de eerste avond in de Stadsgehoorzaal, maar die bijeenkomst is geschrapt. Verder mogen in alle zalen maximaal 30 bezoekers. “We hopen dat de komende weken de besmettingen afnemen en dat de maatregelen nog voor het festival begin wat worden versoepeld”, zegt de Vries. “Dan kunnen wij meer mensen toelaten.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Evert de Vries over het coronaproof maken van het Leids Internationaal Filmfestival.

Naast de vertrouwde zalen in Trianon en het Kijkhuis komt in Leiden ook Lido erbij als festivalbioscoop. “Dat heeft niet zoveel met corona te maken, maar is meer om te vieren dat je nu ook met de bioscooppas Cineville ook in Lido terecht kunt”, aldus De Vries. Nieuw dit jaar is ook dat er films te zien zullen zijn op drie locaties buiten Leiden: Noordwijk, Wassenaar en Voorschoten. “Daarmee kunnen we mensen uit de regio  in hun eigen dorp laten deelnemen.”

Digitale ontmoetingen
Wereldwijd kunnen er ook mensen online meegenieten van het LIFF. Er zijn drie online-zalen ingericht, vernoemd naar vermaarde Leidse bioscopen. Geen oneindige toegang en je moet er ook een kaartje voor kopen, maar het is wel 2 euro goedkoper dan de kaartjes in de bioscoop. “Voor elke extra persoon die bij jou op de bank aanschuift, vragen we je een paar euro extra te betalen.” Het programma is online en offline nagenoeg hetzelfde, op een paar uitzonderingen na.

Hoewel er geen gasten uit het buitenland kunnen overkomen om live aanwezig te zijn bij het Leids Internationaal Filmfestival 2020, belooft De Vries dat er nog wel een paar leuke digitale ontmoetingen zullen gaan plaatsvinden tijdens het LIFF. Meer informatie is te vinden op de website van het LIFF, half oktober wordt daar het programma bekendgemaakt en kan iedereen ook kaartjes kopen.

Cultuur Leiden Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×