Gescheiden looproutes dankzij de enorme tribunes bij ijsbaan De Uithof maken schaatsen in tijden van corona toch mogelijk. (Foto's: Frank Steenkamp)

Leidse schaatsers op De Uithof: 'Zo lang er geen avondklok is, gaan wij door'

Deze week is het schaatsseizoen op de kunstijsbanen weer begonnen. Maar hoe doe je dat coronaveilig, met bijna 200 volwassen sporters of zelfs 300 kinderen tegelijk? Met die vraag zijn de 25 clubs die op de 400-meterbaan van De Uithof hardrijden maanden bezig geweest. “Maar we zijn gestart en het loopt best gesmeerd,” zegt voorzitter baancommissie Frank Steenkamp.

Steenkamp is niet alleen een fervent schaatser, sinds april schrijft hij voor Sleutelstad onder de noemer ‘Virusestafette’ ook over de ups en downs van de coronacrisis. Je hoeft Steenkamp dus niet uit te leggen wat de risico’s van besmetting zijn. Net als andere actieve schaatsers wilde hij graag doorgaan met zijn geliefde sport, maar wel met minimale risico’s. En dat bleek een hele puzzel, zo vertelde hij maandag in Sport071.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Frank Steenkamp, voorzitter baancommissie De Uithof, over coronaproof schaatsen.

Mondkapjes in de carpool. Verplaatsing van de in- en uitgang van de baan. Sluiting van de kleedkamers. Afwisselende looproutes per trainingsuur. Geen publiek bij wedstrijden. En ook een aangepaste wedstrijdindeling, om gedrang bij de start te voorkomen. Dat is een greep uit de maatregelen die de schaatsclubs samen hebben afgesproken. Daar ging veel voorbereiding in zitten, want je moet wel met 25 verenigingen op een lijn zien te komen. “Iedereen heeft zo zijn eigen cultuur.”

Linksom, rechtsom
Schaatsen is wel geen contactsport, maar wie wel eens een ijsbaan bezoekt, kan zich goed voorstellen dat je daar een virusbesmetting zou kunnen oplopen. “Zuid-Holland telt tientallen schaatsclubs, maar heeft slechts één volwaardige 400-meterbaan,” zegt Steenkamp. “De half zo korte ijsbaantjes in Leiden en Zoetermeer voldoen voor jeugd, recreanten en deels ook shorttrackers, maar niet voor de snellere rijders op de lange baan, die vliegen daar de bocht uit.” Dus trainen schaatsclubs uit Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude met tientallen hardrijders op De Uithof in Den Haag.

“Als je recreanten en wedstrijdschaatsers bij elkaar optelt, krijgt de 400-meterbaan elk winterseizoen zo’n 350.000 bezoekers. Dat is vergelijkbaar met wat tientallen voetbalvelden of zwembaden te verwerken krijgen, maar op een veel kleiner oppervlak.” En dat geeft vooral drukte en gedrang bij de deur. “Tot afgelopen maart persten zich bij elke training in tien minuten tijd zo’n tweehonderd schaatsers door een nauwe toegang naar binnen. Van de andere kant kwamen er evenveel die naar buiten wilden.” Een ideale situatie om elkaar te besmetten en dat moet voorkomen worden.

Schaatsers Koos van der Geest en Han Rotgans uit Voorschoten hebben de eerste maandagavond dienst als toezichthouders.

“De toegang is daarom honderd meter verplaatst, met compleet gescheiden in- en uitgang. En we hebben toezichthouders aangesteld. Bij binnenkomst zeggen zij of je linksom of rechtsom naar je plek moet lopen. Afgelopen maandagavond waren dat Koos van der Geest en Han Rotgans, twee schaatsers uit Voorschoten. Op elk trainingsuur zijn hiervoor vrijwilligers in touw. Vervolgens is er op de enorme tribunes alle ruimte om op veilige afstand van elkaar de schaatsen aan te trekken.”

Ard en Keessie
Die tribunes zijn één van de troeven van de Haagse schaatsbaan. “Hij is bijna vijftig jaar geleden gebouwd, in de tijd van Ard en Keessie toen er nog geen overdekte hallen bestonden. Bij grote wedstrijden kwamen er wel 25.000 toeschouwers en daar is nog altijd ruimte voor.” Door die ruime opzet bleek het al die jaren onbetaalbaar om alsnog een gesloten hal rond de baan te bouwen. En dat blijkt nu een onverwacht voordeel. “De baan is half open: je kan er niet natregenen, maar de wind komt er wel binnen. En in coronatijd is dat een troef, want de ventilatie is hier prima in orde. Dat maakt de kans om elkaar tijdens het schaatsen te besmetten heel klein.”

En er is nog een voordeel: de schaatsbaan van de Uithof geldt officieel als accommodatie voor ‘buitensport’. “Dat maakte het makkelijker om de strenge veiligheidsregio Haaglanden mee te krijgen met onze plannen voor coronaveilige schaatstrainingen,” zegt Steenkamp. “Terwijl een moderne gesloten ijsbaan zoals de Elfstedenhal in Leeuwarden nu al wedstrijden heeft moeten schrappen, gaan komend weekend in Den Haag de eerste marathons en langebaanwedstrijden van start.”

Avondklok
Helaas is er ondanks de grote tribunes geen publiek welkom langs de baan. “Dat is op dit moment landelijk de regel. Wel mogen ouders even mee naar binnen om bij hun kind de schaatsen onder te binden en veters te strikken, maar daarna moeten ze zich weer snel uit de voeten maken.”

Het blijft dus wel behelpen, maar dat jaagt de schaatsers niet weg van de baan. Volgens Steenkamp is de animo voor deze ‘mooiste van alle sporten’ onverminderd groot. “Veel mensen zijn juist dit jaar gaan beseffen dat bewegen belangrijk is voor je gezondheid. Deze zomer werd er bijvoorbeeld een record aantal skates en skeelers verkocht.” En die mensen komen nu naar de ijsbaan, zo lang een nieuwe lockdown dat niet verhindert. “Zo lang er geen avondklok komt, willen wij doorgaan.”

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×