In de Lammenschansdriehoek worden de meeste studentenwooneenheden gerealiseerd. (Foto: Chris de Waard).

VVD teleurgesteld in antwoorden over studentenkamernood

De komende jaren komen er in Leiden 1885 studentenkamers bij. Samen met de honderden kamers die eerder dit jaar en in 2019 al zijn gerealiseerd komt het totaal op 2688 kamers en lopen er bovendien nog enkele verkenningen naar nog meer kamers. Dat schrijft het stadsbestuur in antwoord op vragen van de VVD. Raadslid Maarten de Crom wilde weten hoe het kan dat Leiden onderaan bungelt als ‘beste studentenkamerstad’. De antwoorden zijn binnen, maar De Crom had er meer van verwacht.

Leiden heeft met de universiteit afgesproken om 2700 kamers bij te bouwen. Volgens het college van burgemeester en wethouders valt het met dat bungelen wel mee, maar is Leiden enkele jaren geleden inderdaad gedaald op de lijst die sinds 2017 wordt samengesteld door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). “In 2017 stond Leiden op plek 2, een jaar later op plek 6. De hoge plek kwam door het ruimhartige ‘verkameringsbeleid’ en de daling door de verkameringsstop”, zo heeft het college achterhaald.

Dikke onvoldoende
Leiden heeft al enkele jaren een Taskforce en een Werkgroep Studentenhuisvesting. Daarin overleggen gemeente, universiteit, Hogeschool, DUWO en vertegenwoordigers van de studenten een paar keer per jaar over de vraag of het aanbod nog in verhouding staat tot de vraag naar kamers. “Daarbij wegen we de studentenbelangen wel steeds af tegen andere groepen woningzoekenden in Leiden”, zo schrijft het college dat de vragensteller er fijntjes op wijst dat de ruimte voor nieuwbouw in Leiden beperkt is.

De Crom is alles behalve tevreden over de antwoorden die van hem de kwalificaties ‘bagatelliserend’ en ‘ontwijkend’ krijgen. “Ze geven bovendien geen nieuwe informatie, dus ik geef de antwoorden een dikke onvoldoende. Zeker niet hoger dan een vier.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×