(Foto: Chris de Waard).

Heel Leiden kan gaan stadstuinieren in nieuwe visie van de gemeente

De gemeente Leiden ziet graag dat heel de stad samen gaat tuinieren. Leidenaren kunnen binnenkort aan de slag met volkstuinen, buurttuinen en eetbare schoolpleinen met moestuintjes of bloemen. Er is een visie opgesteld die bewoners de mogelijkheid geeft om zowel de stad als hun vingers groener te maken. Wethouder Ashley North ziet deze visie ook als mogelijkheid om de sociale cohesie te bevorderen. Voor de uitvoering van de visie is op jaarbasis ruim acht ton nodig.

Jaap van Sandijk sprak met wethouder Ashley North over de visie Stadstuinieren.

“We vinden het belangrijk om ruimte te maken voor groen door steen weg te halen”, vertelt North. “We willen op een klimaatneutrale manier de stadsnatuur verbeteren, terwijl we de stad ook socialer maken. Wanneer Leidenaren samen aan de verbetering van hun wijk werken, ontmoeten ze elkaar ook. We hebben in de coronatijd een enorme toename gezien in de wachtlijsten voor volkstuinen. Er is passie voor groen in de Sleutelstad en met deze visie kunnen wij die wensen faciliteren.”

De visie vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Leiden en staat nu open voor inspraak vanuit de stad. Wanneer de visie definitief is, krijgt elke Leidenaar een uitnodiging om met de buurt een stadstuin te beginnen. De gemeente geeft hierbij een voorzetje.

Eetbare schoolpleinen
“Wij maken de grond klaar, doen bodemonderzoek, leveren materiaal en delen expertise”, legt North uit. “Zo is het makkelijk en toegankelijk voor de Leidenaar. Ze kunnen bijvoorbeeld een gazon of ongebruikt plein omtoveren tot hun eigen stadstuin.” Aan belangstelling is er geen gebrek, zo blijkt uit de wachtlijst en een gemeentelijke enquête. De gemeente hoopt begin 2021, het jaar van de tuin, de eerste resultaten te zien.

Wanneer een buurt begint met een stadstuin wordt er een duidelijke afspraak gemaakt om verloedering te voorkomen. “We vinden het enthousiasme supertof, dat geeft veel vertrouwen, maar we willen wel dat het goed gebeurt”, vertelt North. “Wanneer een tuin achteruit lijkt te gaan, gaat de gemeente het gesprek aan en in het uiterste geval zal de gemeente zelf de ruimte herindelen.”

Eén van de ideeën uit de visie zijn eetbare schoolpleinen. North: “De klassieke schooltuinen zijn weg van school. Kinderen kunnen daar bijvoorbeeld groente verbouwen. We willen nu op schoolpleinen zelf aan de slag met groen, gewassen en fruitbomen. Dit is goed voor de stadsnatuur en bijzonder leerzaam voor de kinderen.”

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×