Peter Waalboer laat zijn monitor op zwart staan; zijn voorleesprogramma leidt hem door de websites heen. (Foto: Gerry van Bakel).

Week van de Toegankelijkheid: elk knopje, elke link op een website verdient een label

In 2020 lijkt de digitale wereld aan ieders voeten te liggen. Extra handig in een tijd dat van hogerhand wordt geadviseerd: blijf thuis, houdt afstand. Alles kan digitaal. Maar in die digitale wereld is niet iedereen gelijk. In de Week van de Toegankelijkheid, van 5 tot en met 9 oktober, vroegen belangenorganisaties van mensen met een beperking aandacht voor digitale toegankelijkheid.

Peter Waalboer omschrijft zichzelf gekscherend als ervaringsdeskundige. Hij is volledig blind en rekent op de voorleessoftware op zijn telefoon en computer om boodschappen te doen, een afspraak te maken met de huisarts of een taart te bestellen voor de verjaardag van zijn vriendin. Waalboer is ook adviseur van het Platform Gehandicapten Leiden. Zijn ervaring met websites is wisselend. “Sommige organisaties en bedrijven doen het heel goed. Anderen houden totaal geen rekening met mensen met een beperking. Jammer, want je hebt het al gauw over 20.000 potentiële klanten in de Leidse regio.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Peter Waalboer over het belang van digitale toegankelijkheid.

Waalboer ‘bekijkt’ een website door de cursor van links naar rechts en van boven naar beneden over het scherm te laten lopen. Als de sitebouwers hun werk goed hebben gedaan wordt elk knopje, elke link, elke foto en video benoemd. Maar het kost wel veel tijd. De meeste websites zijn behoorlijk vol en dat is voor Waalboer een reden eerder te kiezen voor zijn telefoon om de mobiele versie van een site of een app te bezoeken. “Bij een app staat er veel minder op een pagina, dat is wat makkelijker te navigeren.”

Sinds 23 september moeten websites van overheidsinstanties voldoen aan bepaalde standaarden die de toegankelijkheid moeten waarborgen. Volgend jaar juni volgt eenzelfde set regels voor apps. “De website van de gemeente Leiden is redelijk op orde. En waar het nog niet geregeld is, staat aangegeven dat er aan de toegankelijkheid wordt gewerkt. Ik zou andere organisaties en bedrijven willen oproepen ook hun websites aan te passen en toegankelijk te maken.”

Het gaat overigens niet alleen om websites toegankelijk maken voor mensen die slecht zien of helemaal blind zijn. Waalboer: “Het gaat erom dat iedereen gemakkelijk een website kan bedienen. Zowel voor mensen die visueel beperkt zijn als voor mensen die doof zijn of een motorische of verstandelijke beperking hebben.”

Voor meer informatie over toegankelijkheid kijk op de website van Platform Gehandicapten Nederland.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×