Auke-Florian Hiemstra tijdens een van zijn pleidooien in de raad voor invoering van ecobekers. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leidse videomaker brengt strijd tegen plastic wegwerpbekers in beeld

Het begon met een onschuldige kanotocht door de Leidse wateren vlak na 3 oktober 2018 van twee Leidse biologen, Auke-Florian Hiemstra en Liselotte Rambonnet. Ze troffen bergen plastic glazen in het water aan na het feestgedruis. Verbijstering leidde tot een intense lobby van een jaar voor de invoering van een herbruikbare beker. Met resultaat! 3 oktober 2019 was zonder wegwerpbekers. Nu, een jaar later is de documentaire over deze exodus  ‘Canalcups’ te zien op Youtube. Fotojournalist en videomaker Alexander Schippers maakte dit Leidse document.

“We waren leuk aan het kanoën”, vertelt Auke-Florian in de documentaire, “het was pal na 3 oktober 2018 en met ieder een peddel haalden we plastic bekertjes op, een enorme berg. Toen kwam het besef dat 3 oktober een enorme belasting is voor het milieu.”

Schone straten
De gemeente Leiden praat al sinds 2001 over het afschaffen van plastic bekers bij evenementen, maar toch komt het er nooit van. In de documentaire worden Auke-Florian en Liselotte gevolgd in hun zoektocht naar een alternatief. Dat is te vinden bij de Zuiderburen. Tijdens de Gentse feesten wordt daar gebruik gemaakt van statiegeld op plastic bekers. En de straten zijn daar de ‘day after’ schoon, constateert het tweetal.

Videomaker Schippers volgt de biologen na deze ontdekking langs eindeloos veel bijeenkomsten, overleggen en raadsvergaderingen in hun strijd om Leiden te ontzetten van plastic bekers. En eindelijk, vlak voor 3 oktober 2019 is het voor elkaar: Leidens Ontzet met recyclebare bekers. Liselotte: “Ik geloofde het pas toen ik met een ecobeker in mijn hand stond.”

500.000 wegwerpbekers
En de gemeente geeft toe: het is een succes. Er was 5000 kilo minder afval en 500.000 wegwerpbekers zijn niet gebruikt. “Toen we na 3 oktober 2019 weer door de grachten voeren, was het de beloning voor ons dat we zo weinig plastic bekers op visten”, aldus de actievoerders.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×