Een lege zaal. Dat blijft voorlopig het beeld in de Vijf Meihal. (Foto: Chris de Waard).

Leidse topsportploegen blijven voorlopig op de bank

Ook de Leidse topsportploegen komen voorlopig niet in actie. Het kabinet heeft in de nieuwe maatregelen alle sportcompetities aan banden gelegd. Met uitzondering voor het profvoetbal en topsporters met een zogenoemde A-status. Basketbal, rugby, waterpolo en tafeltennis vallen daar niet onder. De meeste Leidse roeiers die onlangs in actie kwamen op het EK roeien mogen wel blijven trainen op Olympisch Trainingscentrum De Bosbaan.

De verschillende sportbonden zijn op dit moment in beraad over de nieuwe maatregelen en brengen deze week in kaart wat het opschorten van de competities voor consequenties heeft voor het vervolg van de competitie.

De Dutch Basketball League (DBL) organiseerde gisteravond meteen al een speciaal ingelaste vergadering met alle DBL-clubs, waaronder ZZ Leiden. Daar is besloten dat er een taskforce wordt ingesteld die de komende dagen verschillende scenario’s gaat voorbereiden voor de periode na de huidige ‘gedeeltelijke lockdown’. In de taskforce zitten bestuurders van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball Rotterdam, Zorg en Zekerheid Leiden, Donar, Almere Sailors, Heroes Den Bosch en de Dutch Basketball League.

Maar het is nu al duidelijk dat het opnieuw stilleggen van de competities grote gevolgen heeft voor veel verenigingen. Rugbyclub DIOK liet eerder al aan Sleutelstad weten flink te moeten snijden in de kosten nu de inkomsten van de kantine wegvallen. Ook ZZ Leiden zat al fiks in de problemen nu er zonder publiek gespeeld moest worden. Net als andere topsportverenigingen loopt de club inkomsten mis van de tickets.

De basketballclub wilde komend weekend eigenlijk starten met een betaalde livestream om die weggevallen inkomsten nog een beetje goed te maken. Voor 7,50 per wedstrijd zou iedereen de wedstrijden dan thuis kunnen kijken. Met het voorlopig staken van de hele competitie is ook dat plan voorlopig in de ijskast gezet.

Zaal aangepast
ZZ Leiden stak de afgelopen periode de nodige energie en geld in het veilig mogelijk maken van wedstrijden met publiek. Zo werden alle zitplaatsen genummerd zodat mensen op plaats en naam kunnen reserveren. Ook is er een systeem met QR-codes ingevoerd om drankjes te kunnen bestellen en af te rekenen via de telefoon.

Stoelen zijn gemarkeerd om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen en er zijn desinfectiepunten neergezet. QR codes voor gezondheidsverklaringen completteren de lijst voorzorgsmaatregelen. “Elke keer denk je weer een oplossing te hebben en dan komen er weer nieuwe maatregelen. Dit is niet goed”, verzucht bestuurslid Niek van Bemmel.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×