Jill van der Haven met haar wapen, gelukkig niet zo heel zwaar zoals ze zelf zei in Sport071. (Foto: John van der Haven).

13-jarige Jill van der Haven weer Nederlands kampioen opgelegd schieten: 'Minder gevaarlijk dan voetbal'

Schieten is geen gevaarlijke sport. Die mythe wil de Nederlands kampioene Jill van der Haven graag de wereld uit helpen. “Je loopt meer risico op blessures bij een partijtje voetbal.” Zelf houdt ze van de competitie, de opperste concentratie. Trucjes uithalen om je tegenstander uit zijn of haar concentratie te halen, zijn haar vreemd. “Ik ben alleen met mijn eigen wedstrijd bezig.”

Als het geweer is gevuld kun je er zo’n zestig schoten mee doen, aldus John van der Haven, de vader van Jill. Hij is zelf niet zo’n schutter, maar gaat wel mee naar wedstrijden. Maar de grote aanstichter van Jill’s keuze voor de schietsport is haar opa. “Hij schoot al en ik ging een keer op de kermis schieten en toen vroeg mijn opa of ik eens mee wilde naar zijn schietvereniging. Dat heb ik gedaan en toen ben ik er mee begonnen.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jill van der Haven over haar titel bij junioren C in ‘opgelegd schieten’.

Opgelegd schieten is voor junioren tot en met 14 jaar, waarbij het wapen rust op een een soort statief. Bedoeld om de jonge schutter te behoeden voor overbelasting. Het schieten zelf wordt er niet gemakkelijker op. Het vraagt nog steeds concentratie, ontspanning en beheersing. Jill begon op haar achtste met schieten en bleek al snel een natuurtalent. Nu ze voor de tweede keer het Nederlands Kampioenschap heeft gewonnen met grote overmacht, gaat ze iets vervroegd over naar het vrijstaand schieten. “Ik ben wel blij dat mijn wapen niet zo zwaar en groot is.”

Het Nederlands Kampioenschap was dit jaar op zaterdag 26 september in Hoogeveen. “Dat is wel een eind weg. Mijn vader rijdt altijd en verder gaan mijn opa en mijn trainer mee. Eenmaal op de schietbaan ga ik dan mijn spulletjes klaarzetten en als de wedstrijd begint, moet ik veertig schoten doen. Daar heb ik dan een uur de tijd voor. Maar ik schiet vrij snel en ben meestal binnen veertig minuten klaar. Je ziet mensen vaak tussendoor even gaan zitten om uit te rusten. Niet dat je aan het rennen bent, maar om even de concentratie los te laten.” Na de eerste ronde volgen er nog wat afvalrondes, tot er een over blijft die de meeste punten heeft.

Voor haar leeftijdsklasse zijn er nog geen internationale wedstrijden, dus deelname aan een Europees Kampioenschap zit er voorlopig nog niet in. Maar schieten is wel een Olympische sport, dus daar lonkt in de verte een mooi perspectief. Voorlopig doet Jill het vooral omdat ze het leuk vindt om te doen. “Ik train een of twee keer per week. Maar tussendoor ga ik ook wel eens schieten bij mijn oom en tante die wonen op een boerderij.”

Wie eens kennis wil maken met de schietsport kan bijvoorbeeld terecht in Alphen aan den Rijn bij de vereniging waar Jill ook traint. Kijk op de website van Schietsportcentrum Alphen voor meer informatie.


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jill van der Haven over haar titel bij junioren C in ‘opgelegd schieten’.

Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×