(Foto's: Sander de Koning).

Jan van Houtpenning voor molenaar Hennie van der Lelie

Hennie van der Lelie heeft bij zijn afscheid donderdagavond uit handen van directeur Erfgoed Leiden en Omstreken Ariela Netiv de Jan van Houtpenning gekregen. Van der Lelie kreeg de onderscheiding ter gelegenheid van zijn pensionering als molenaar van molen De Valk. Hij vervulde die functie bij het molenmuseum ruim 40 jaar.

De Jan van Houtpenning is een onderscheiding die door de gemeente Leiden wordt toegekend aan ambtenaren die zich gedurende een lange reeks van jaren bijzonder hebben onderscheiden door toewijding aan hun taak.

Zie ook: Leidse molenaar na 40 jaar met pensioen: ‘Het bezig zijn in weer en wind ga ik missen’

Hennie van der Lelie heeft een lange staat van dienst als ambtenaar van de gemeente Leiden achter de rug. Op 16 mei 1979 kwam hij bij de gemeente in dienst bij De Valk, die toen nog onder De Lakenhal viel. Later heeft Hennie van der Lelie jarenlang de molen draaiende gehouden als vrij ‘losstaand’ onderdeel van de gemeente, enige tijd zelfs direct onder de gemeentesecretaris. Sinds 2013 valt de molen onder Erfgoed Leiden en Omstreken.

In de jaren ’80 heeft Hennie gezorgd voor de herinrichting van de molen, met als insteek dat de molen er uit moest zien alsof de molenaar net was weggelopen. Samen met een student van de Reinwardt heeft hij toen voor alle informatieve teksten gezorgd. In de jaren ’90 heeft hij gezorgd voor professionalisering van de balie en verkoop van merchandise.

Na de eeuwwisseling zorgde Hennie voor digitalisering van de collectie en registratie als volwaardig museum in het register van de museumvereniging. Hij zorgde ook voor het ontwikkelen van een nieuwe meertalige bezoekersfilm (2014). Na de aansluiting bij Erfgoed Leiden en Omstreken ging Molenmuseum De Valk ook lessen voor schoolklassen verzorgen en is de entree vernieuwd.

De Jan van Houtpenning is genoemd naar de illustere Jan van Hout, met een kleine onderbreking, stadssecretaris van 1564 tot 1609. “Jan van Hout is van enorme betekenis geweest voor Leiden en dat geldt ook voor Hennie van der Lelie. Om de waardering voor het functioneren van Hennie van der Lelie tot uiting te brengen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten hem de Jan van Houtpenning toe te kennen”, las Ariela Netiv voor uit de overwegingen voor de toekenning.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×