Grand Café Herenstraat is voorlopig gesloten. (Foto's: Chris de Waard).

Arrestaties en café-doorzoeking in Leiden: drugslijn naar Frankrijk

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag een 40-jarige Leidenaar en een 48-jarige Hagenaar laten aanhouden. Ze worden ervan verdacht samen met anderen vanuit Nederland een drugslijn naar de Franse steden Straatsburg en Colmar te hebben gerund. In de Herenstraat is een doorzoeking gedaan in een café, waarbij heroïne is aangetroffen.

De twee verdachten werden afgelopen maandag in Leiden en Leiderdorp aangehouden naar aanleiding van een verzoek van de Franse autoriteiten aan het OM Den Haag. Het parket van de Franse stad Nancy verdenkt de twee van deelname aan een criminele organisatie en de invoer van drugs. Die werd aan verschillende netwerken in Frankrijk geleverd en onder meer vervoerd in een auto met verborgen laadruimte. Een derde verdachte in deze zaak, een man uit Leiden, werd kortgeleden al in Duitsland aangehouden.

Contant geld
Tijdens de actie werd ook Grand Café Herenstraat doorzocht, net als de bovenwoning van de kroeg. Daarbij werd heroïne aangetroffen. Een 38-jarige vrouw die in het pand aanwezig was, is aangehouden op verdenking van drugsbezit. Zij zal in Nederland worden vervolgd. Het café is gesloten voorlopig gesloten: op een briefje op de deur staat vermeld dat de sleutels kunnen worden opgehaald op het politiebureau.

Het café speelde volgens het OM vermoedelijk een belangrijke rol als ontmoetingsplek van de verdachten. In een van de Leidse woningen trof de politie ook zo’n 35.000 euro in contanten aan. Ook werden in de drie woningen van de verdachten vermoedelijk drugs aangetroffen. De verdachten staan op de nominatie om te worden uitgeleverd aan Frankrijk.

In het onderzoek heeft het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) van de politie en het OM Den Haag langere tijd bijstand verleend aan de Fransen. Later zal de rechtbank Amsterdam besluiten over de overlevering aan Frankrijk.

  • De drugs werden onder meer vervoerd in een auto met verborgen laadruimte. (Foto: Openbaar Ministerie).
    De drugs werden onder meer vervoerd in een auto met verborgen laadruimte. (Foto: Openbaar Ministerie).
112 Sleutelstad Leiden Drugsvondst bij inval Grand Café Herenstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×