Rik Wouters en zijn hond River geven met de witte stok aan dat ze graag willen oversteken. (Foto: Gerry van Bakel).

Oogvereniging vraagt aandacht voor witte stok in het verkeer: 'Geef voorrang'

De witte stok lijkt hét symbool voor mensen met een visuele beperking. Maar veertig procent van de Nederlanders weet eigenlijk helemaal niet wat de bedoeling is als iemand aan de stoep staat met een geheven witte stok. “Mensen weten niet dat ze dan voorrang moeten geven”, zegt Rik Wouters van de Oogvereniging. “En zeg erbij: gaat u maar voor.”

Vandaag is het de Dag van de Witte Stok en daarmee het moment voor de Oogvereniging, een belangenorganisatie voor blinden en slechtzienden, om aandacht te vragen voor het gebruik van de witte stok in het verkeer. “De meeste mensen kennen de witte stok wel”, zegt Wouters. “Maar niet als een verkeershulpmiddel.” En daar moet verandering in komen, want ook mensen met een visuele beperking willen graag veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. “We hopen dat scholen er aandacht aan willen geven, zodat kinderen weten wat er van ze verwacht wordt als ze iemand zien staan met een witte stok.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Rik Wouters van Oogvereniging Zuid-Holland over de witte stok in het verkeer.

Voor mensen die niet of niet zo goed kunnen zien is zelfstandig van A naar B geraken niet altijd gemakkelijk. Er staan vaak fietsen, reclamezuilen of ander straatmeubilair op de stoep en als ze de straat over willen steken, is het vaak een riskante zaak. Zelfs bij het zebrapad gaat het vaak bijna mis.

“Auto’s hoor je aankomen en eventueel stoppen, maar fietsers gaan vaak in een bochtje om je heen, maar slechtzienden schrikken daar van. Die zien dan een vage vlek op zich afkomen. Onze oproep is heel eenvoudig: geef voorrang en zeg dat er ook even bij. Je bent dan wellicht iets later, maar het maakt deelname aan het verkeer voor ons veel veiliger.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×