Op een atletiekbaan is veel ruimte voor verschillende groepjes atleten, het corona-kernteam van Leiden Atletiek puzzelt op de mogelijkheden. (Archieffoto: Gerry van Bakel).

Individuele buitensporten ook getroffen door lockdownmaatregelen

Wielrennen en atletiek zijn twee sporten die goed in de buitenlucht gedijen en waar het hele jaar door wordt getraind. Maar de lockdownmaatregelen die het kabinet dinsdag uitvaardigde laten weinig bewegingsvrijheid toe voor de volwassen sporters. Bij Swift is de deur op slot gegaan, bij Leiden Atletiek wordt druk gepuzzeld aan een rooster om atleten in groepjes van vier te laten trainen.

Bij wielerclub Swift is alles voor iedereen boven de achttien afgelast. Voorzitter Frans van Rijn vindt het erg vervelend voor de veldrijders. “Zondag zou het seizoen voor de veldrijders net beginnen en daar hadden we een heel mooi parcours voor aangelegd op de Bult naast ons clubhuis. En dat gaat nu niet door. Dat is wel jammer. We laten het parcours overigens wel liggen en daar kan iedereen dan voorlopig op eigen gelegenheid gebruik van maken. Het is in een openbaar park, dus het is voor iedereen toegankelijk.”


Sport071presentator Gerry van Bakel in gesprek met Frans van Rijn, voorzitter van wielrenvereniging Swift.

Voor veel fietsers is de winterperiode een tijd om binnen op de sportschool te gaan spinnen of over te stappen op een andere sport als schaatsen. “We hebben het zomertoerseizoen eerder afgesloten. Het is altijd een klein gezelschap dat het hele jaar door buiten fietst. Die mensen raden we aan om met kleine groepjes van hooguit vier personen te fietsen. We hadden deze zomer al afgesproken met kleinere groepen op de weg te gaan rijden. Maximaal tien, voor ieders veiligheid omdat het zoveel drukker is geworden op de fietspaden. Nu moeten die groepen voorlopig nog kleiner worden.”

Bij Leiden Atletiek heeft voorzitter Eveline van Enk een corona-kernteam in het leven geroepen dat kijkt wat er wel mogelijk is. “We hebben er voor gekozen de baan de komende dagen te sluiten en ons te concentreren op wat er eventueel wel zal kunnen. Dat is een hoop uitzoekwerk. We kijken  naar de protocollen van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie en NOC-NSF. Omdat sporten in kleine groepjes wel kan hopen wij de atletiekbaan zo in te kunnen richten dat verschillende groepen atleten er gebruik van kunnen maken.”


Sport071presentator Gerry van Bakel in gesprek met Eveline van Enk, voorzitter van Leiden Atletiek.

Knelpunten daarbij zijn de in- en uitgang van de atletiekbaan en hoe je voorkomt dat mensen allemaal tegelijk naar de baan komen. “De kleedkamers en kantine blijven dicht, dus we gaan ook nog kijken of we iets kunnen verzinnen zodat mensen toch hun kleding ergens droog kunnen neerleggen.” Van Enk verwacht uiterlijk maandag de volwassen leden uitsluitsel te kunnen geven over hoe ze hun trainingen kunnen hervatten. In de komende dagen worden de trainers uitgenodigd voor een online bijeenkomst over de verdere uitwerking.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×