Testmonsters op de nieuwe testlocatie van de GGD aan de Plesmanlaan (Foto: Rob van Dullemen)

Stijging besmettingen in regio, ‘fase rood’ in ziekenhuizen

In onze regio is de laatste dagen weer een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus geteld. De ziekenhuizen in de Regio West hebben daarom ‘fase rood’ ingesteld. De reguliere zorg wordt verder afgeschaald. Dat geldt ook voor de ziekenhuizen in Leiden en Leiderdorp.

Dat de druk op de ziekenhuizen zou toenemen, werd wel verwacht. Gisteren nog legde de Leidse epidemioloog Frits Rosendaal aan Sleutelstad uit dat dit onvermijdelijk was. Ook als er deze week geen nieuwe besmettingen bij zouden komen, zou de stroom patiënten nog een tijd doorgaan. En omdat patiënten niet dezelfde dag weer gezond vertrekken, voorspelde hij een stuwmeer van zeker 2500 Covid-patiënten in de ziekenhuizen. En dat kunnen er volgens hem ook 5000 worden.

Afgeschaald
Maar de ziekenhuizen in Regio West melden vandaag dat de stroom Covid-patiënten ‘sneller dan verwacht’ is toegenomen. Er dreigt een acuut ruimtegebrek op verpleegafdelingen. Nu al worden regelmatig patiënten verplaatst naar ziekenhuizen buiten de regio. Maar dat blijkt niet genoeg.

Daarom wordt nu zeker 60 procent van de uitstelbare zorg afgeschaald. Dat betekent dat toch weer veel patiënten zullen moeten wachten op een operatie of andere behandeling. Het Haagse Bronovoziekenhuis sluit zelfs de OK en alle verpleegafdelingen om ruimte te maken voor coronapatiënten.

Grillig
Intussen laat het aantal nieuw getelde besmettingen tegenstrijdige signalen zien. Landelijk lijkt er de laatste dagen sprake van een lichte afvlakking van die aantallen. De bijna 8.000 gevallen die het RIVM vandaag meldt zijn wel een record, maar de stijging is minder fel dan vorige week. De cijfers zijn nu in dertien dagen verdubbeld, terwijl die verdubbeling eerder maar tien dagen kostte.

In de Leidse regio en de grotere GGD-regio Hollands Midden is zo’n afvlakking nog niet te zien. De aantallen positieve tests laten deze week een erg grillig patroon zien. Zo had Leiden dinsdag en woensdag verrassend lage scores van 35 en 30 getelde besmettingen, maar donderdag en vrijdag werden er nieuwe records van 92 en 96 besmettingen geteld. Ook de GGD-regio had vandaag een absoluut record van 525 nieuwe positieve testuitslagen.

Deze pieken en dalen zeggen weinig over het werkelijke aantal besmettingen per dag. Ze zijn het gevolg van wisselende vertragingen in tests en de verwerking ervan in laboratoria. Een deel van de testmonsters wordt bijvoorbeeld in Duitsland geanalyseerd. Die resultaten komen twee tot drie keer per week binnen en dat zorgt dan voor een nieuwe piek.

Voor een eerlijk beeld kijken epidemiologen daarom naar meerdaagse gemiddeldes van de cijfers. Dan blijkt de situatie in Leiden en regio minder extreem, maar van een afvlakking in de cijfers is bij ons nog geen sprake. De cijfers stijgen harder dan landelijk, en bijvoorbeeld In Den Haag en Rotterdam.

Sterfte
Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is tot nu toe duidelijk lager dan in het voorjaar. Patiënten komen met minder ernstige klachten het ziekenhuis binnen, hoeven minder vaak naar de IC en verlaten het ziekenhuis nu ook sneller en met minder klachten dan voorheen. Door de grote aantallen raken nu dus wel de verpleegafdelingen overbelast.

In onze GGD-regio nam het aantal ziekenhuisopnames vorige week flink toe (van 10 naar 28), maar de afgelopen dagen was er even geen verdere stijging zichtbaar. Tot en met donderdag werden er elf nieuwe patiënten geregistreerd. Mogelijk zit er in deze cijfers een vertraging.

Intussen nam de sterfte aan corona in onze GGD-regio deze week toe. Vorige week werden er in totaal maar drie sterfgevallen geteld, nu zijn het er na vijf dagen al zeven. Drie hiervan waren inwoners van Alphen aan de Rijn.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×