(Foto: Robbert Beurse).

Moord ontdekt in buitengebied Zoeterwoude

Onderzoekers van de Stichting Oud Zoeterwoude hebben ontdekt dat er in het buitengebied van het dorp een lugubere moord is gepleegd. In het vonnisboek van Gouda kwamen Thea en Paul Onderwater een document tegen waaruit bijkt dat Jan van Santen in 1756 is veroordeeld voor de moord op de eigenaar van een boerderij in De Weipoort in Zoeterwoude-Dorp. Wat begon als een beroving liep volledig uit de hand. Het slachtoffer is flink mishandeld en uiteindelijk vermoord. Oud-voorzitter van de stichting, Jos van der Poel, schreef een boek over het leven van Jan van Santen.

De Onderwaters verzamelden zoveel mogelijk feiten over het leven van Jan van Santen en deelden hun bevindingen met Van der Poel, die er in ruim een jaar tijd een verhaal over schreef. “De data en namen kloppen, het leven van Jan heb ik zelf bedacht”, legt Van der Poel uit. “De man is geboren in Elst bij Arnhem. Op zijn elfde werd hij ruim 100 kilometer verderop voor het eerst opgepakt. Wat bracht hem daar en hoe verplaatste hij zich? Dat zijn vragen die ik heb geprobeerd te beantwoorden.”

Straf
Ondanks het lugubere onderwerp probeert Van der Poel met zijn verhaal begrip voor Jan van Santen te creëren. “Het is meer een daderprofiel. Ieder mens zit ingewikkeld in elkaar. Kennelijk kan de situatie ontstaan dat je een moord pleegt. Ik hoop dat mensen die dit lezen denken: het is niet goed, maar ik snap het wel een beetje”, stelt Van der Poel. De straf van Santen voor zijn daad kregen was passend in die tijd: “Oog om oog, tand om tand. Jan is, midden in Gouda, hetzelfde aangedaan als het slachtoffer”, verklapt de auteur. Van der Poel vond het schrijven van zijn eerste roman erg leuk. Als het aan hem ligt starten de Onderwaters en hij direct aan een nieuw historisch verhaal dat zich afspeelt in Zoeterwoude.

De roman ‘Moord in de Weijpoort’, is vanaf nu te koop bij de Stichting Oud Zoeterwoude.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×