Een KLM-vlucht landt op Schiphol (Foto: Frank Steenkamp)

GGD: geen negatief testbewijs voor vakantiegangers

Wie een vliegreis wil boeken naar een land dat een ‘negatieve coronatest’ eist, kan de teststraten van GGD Hollands Midden maar beter overslaan. Want de GGD geeft zulke verklaringen niet af. Als je toch die vlucht wil maken, moet je 160 euro aftikken voor een test in Delft of Haarlem. Na vier dagen kan je dan vliegen.

De laatste weken krijgt de GGD veel telefoontjes van mensen die hun (negatieve) testuitslag ‘zwart-op-wit’ willen hebben. Maar zulke non-covid verklaringen geeft de organisatie niet, legt ze sinds vrijdag uit in een bericht op haar website. Want “de GGD heeft geen taak om ervoor te zorgen dat u op vakantie kunt.”

Niet welkom
Dat klinkt misschien gek. Want je zou denken: als ze me testen, kunnen ze toch ook wel die uitslag vastleggen? Maar de GGD heeft goede redenen om hier niet aan te beginnen. Ze heeft haar handen al vol aan mensen mét klachten; die moeten getest om het virus in te dammen.

Mensen zonder klachten zijn bij de teststraten niet welkom. Dat geldt ook voor degenen die met een smoes binnenkomen omdat ze op reis willen: die moeten niet ‘beloond’ worden met een officiële verklaring. Want dat zou de drukte bij de gratis tests alleen maar vergroten.

Maar als je mét verkoudheidsklachten binnenkomt en geen Covid-19 blijkt te hebben, kan er dan ook geen verklaring geprint worden? Nee, zegt de GGD. Want wie vandaag negatief test, zou morgen of overmorgen best alsnog besmet kunnen blijken. Met een non-Covid-verklaring zou de organisatie dus een loze garantie afgeven, vindt ze.

De koning
Zoals bekend raadt het kabinet iedereen af om in deze kritieke fase van de pandemie voor de lol naar het buitenland te reizen. Zelfs koning Willem Alexander en zijn gezin hebben met dat advies te maken gekregen. Vrijdag stapten zij op het regeringsvliegtuig naar Griekenland, maar na een storm van kritiek kwamen ze gisteren per KLM-lijnvlucht weer terug.

Griekenland heeft van de koninklijke familie overigens geen non-Covid verklaring gevraagd. Dat was niet vanwege de bijzondere status van de koning. Het land vraagt van reizigers uit Nederland op dit moment alleen dat ze zich vooraf online registreren.

Italië, Marokko
Ook voor Spanje, Portugal en Kroatië is zo’n online registratie genoeg. En voor Frankrijk, dat gisteren zelf de noodtoestand uitriep en een avondklok instelde, is het zelfs al genoeg als je bij aankomst op het vliegveld een ingevulde gezondheidsverklaring inlevert.

Maar Italië, Marokko en Cyprus zijn strenger. Wie naar die landen reist, heeft een officieel papier met een negatieve testuitslag nodig en die test moet hoogstens 72 uur voor je aankomst zijn afgenomen. Verder kunnen reisorganisaties ook bij andere bestemmingen zelf zo’n negatieve test eisen.

Met een schermfoto van de GGD-uitslag hoef je het niet te proberen, waarschuwde de GGD Hollands Midden vrijdag voor de zekerheid. Wie echt wil vliegen (of wie dat voor werk of andere dringende redenen moet), is dus aangewezen op aanbieders van commerciële tests.

Goedkoper
Maar ook zo’n commerciële test heeft wel wat voeten in de aarde. De KLM biedt op vier locaties zo’n test aan, voor 145 euro per persoon. Alleen zijn al die locaties al tot en met vrijdag de 23e volgeboekt.

Een andere bekende aanbieder is Vaccinatie-op-reis, met als dichtstbijzijnde locaties Delft en Haarlem. Daar konden vliegliefhebbers vandaag nog een afspraak boeken voor komende dinsdag. De uitslag is er na 24 of 36 uur, dus een vlucht boeken op donderdag de 22e is dan  nog mogelijk. Leuk voor een lang weekend Napels? Maar dan wel met een annuleringsverzekering, voor als de test positief is.

De test, met officiële verklaring, kost inclusief verplicht consult ruim 160 euro. Voor een gemiddeld gezin betekent dat dus 650 euro extra kosten. En dan is die annuleringsverzekering nog niet meegeteld. Thuisblijven is deze maand niet alleen verstandiger, maar ook een stuk goedkoper.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×