Meest actieve flitspaal op Willem de Zwijgerlaan. (Foto: Chris de Waard).

Veel minder flitsboetes, recordpaal staat in Leiden

Het Centraal Justitieel Incassobureau heeft een overzicht gepubliceerd van het aantal overtredingen dat door digitale flitspalen is geregistreerd. In de periode mei tot en met augustus van dit jaar is het aantal overtredingen in vergelijking met dezelfde periode in 2019 met 40 procent afgenomen tot 13.091. In de Leidse regio is de flitspaal op de kruising Willem de Zwijgerlaan/Sumatrastraat met 3.082 geregistreerde overtredingen het meest actief.

Samen met de paal die op de IJsselmeerlaan staat is er op die kruising in vier maanden tijd 4.370 keer geflitst voor snelheidsovertredingen. Een jaar eerder was dat overigens nog hoger: 4.785 keer. De rij van flitspalen op de N206 – Churchilllaan constateerde twintig procent minder overtredingen. Toch kregen 2.207 automobilisten een rekening van het CJIB, vooral voor het negeren van het rode licht.

Op de N206 zijn grote verschillen tussen de verschillende flitspalen. Op de kruising met de Brandts Buyskade (noord) werden 224 roodrijders geflitst (70 procent meer dan vorig jaar). De paal aan de overkant staat telde ruim 30 procent meer overtreders. Dat staat in schril contrast met de kruising Churchilllaan – Rigolettohof. Daar daalde het aantal flitsen van 411 vorig jaar naar 231 de in 2020.

Zoeterwoude N11
Ook de twee digitale flitspalen op de kruising N11 – Ommedijkseweg en Burgemeester Smeetsweg hadden het beduidend rustiger. In totaal registreerde beide palen 4.050 overtredingen tegen bijna 11.000 vorig jaar. Opvallend is dat de flitspaal aan de kant van de Ommedijkseweg zo’n 70 procent minder werk had. De paal flitste nog slechts 2.300 keer ten opzichte van bijna 8.000 maal een jaar eerder. Het aantal roodlichtrijders daalde op deze kruising flink, nog harder dan het aantal mensen dat er te hard reed.

Vooruitlopend op de invoering van de traject controle op de N11, is de meest actieve flitspaal voor de afslag Hazerswoude-Dorp inmiddels weggehaald. Deze paal legde vorig jaar in vier maanden tijd nog bijna 9.000 hardrijders digitaal vast. De traject controle wordt begin november aangezet. De flitspalen bij de kruising op de N11 blijven staan. Er wordt echter alleen geflitst bij het negeren van roodlicht.

Voorschoten
In Voorschoten is de flitspaal op de kruising Voorschoterweg – Leidseweg het meest actief. Het aantal overtredingen daalde met zes procent van 1.587 naar 1.357. Op de kruising Wijngaardenlaan – Kempenaerstraat zijn aanmerkelijk minder overtredingen (15 procent minder dan in 2019) gezien.

Leiderdorp
De flitspaal op de Achthovenerweg in Leiderdorp kreeg 33 procent minder overtreders in het vizier. Het aantal daalde van 1.163 naar 766.

Volgens het CJIB is de daling van het aantal geregistreerde overtredingen het gevolg van de oproep van de overheid om zoveel mogelijk vanaf huis te werken vanwege de coronacrisis. Hierdoor was het in het voorjaar rustiger op de weg, wat ook het CJIB merkt aan de daling van het aantal verkeersovertredingen.

In dit artikel zijn alleen flitspalen genoemd die voorkomen op de lijst die het CJIB heeft gepubliceerd.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×