Een medewerker van de teststraat in Leiden registreert nieuwe coronatests. (Foto: Rob van Dullemen).

Meer ziekenhuisopnames door corona

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft groeien. Vanochtend waren het er 1943, ruim tachtig meer dan gisteren. Op de intensive care nam het aantal patiënten toe met ruim dertig patiënten. In de Leidse regio neemt het aantal ziekenhuisopnames relatief sneller toe dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit de nieuwste gegevens van het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

De stroom nieuwe patiënten met Covid-19 naar de ziekenhuizen schommelt al ruim een week rond de tweehonderd per dag. Het afgelopen etmaal kwamen er weer 232 bij. Dagelijks wordt er ook een honderdtal patiënten ontslagen, en er overlijden er zo’n twintig mensen per dag in het ziekenhuis. Maar het totale aantal opgenomen patiënten blijft dus nog groeien. Het is de verwachting dat dat ‘stuwmeer’ aan patiënten nog zeker tien dagen blijft groeien, ook als het aantal nieuwe besmettingen per dag niet verder toeneemt.

De stroom nieuw opgenomen coronapatiënten uit onze GGD-regio nam de laatste dagen relatief sterk toe. Van maandag tot woensdag werden hier zeventien ziekenhuisopnames geteld, terwijl dat er vorige week nog negen waren. In Leiden en directe omgeving ging dat aantal zelfs van vorige week één naar nu zes.

Piek
De toename van nieuwe besmettingen leek landelijk de laatste dagen af te zwakken. Sinds vorige week donderdag was er een zeer lichte toename, van afgerond 7900 naar 8200 in vier dagen tijd. Maar vandaag was er toch weer een piek te zien van 8.764 nieuwe gevallen – een toename van bijna zeshonderd in één dag tijd. In de Leidse regio waren het er 146, het op één na hoogste cijfer van de laatste maanden.

De stijging van vandaag is mogelijk het gevolg van het vertraagd doorgeven van gegevens van eerdere dagen. Dat is de afgelopen weken vaker gebeurd. Over meerdere dagen bekeken is er dan alsnog wel sprake van een duidelijk afvlakkende groei van de besmettingscijfers. Maar ze stijgen dus nog steeds. Voor een versoepeling van de landelijke maatregelen zou een echte daling nodig zijn.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×