Ervaringskunstenaar Roos Tulen bij haar muur van Thuis in Museum De Lakenhal. (Foto's: Gerry van Bakel).

Ervaringskunstenaar Roos Tulen: 'Kunst is het vangen van de transformatie'

Dit jaar heeft het begrip thuis een andere lading gekregen. Het werd naast een privéplek ook een werkplek, een klaslokaal en zelfs een sportschool. Maar wat is ‘thuis?’ Kunstenaar Roos Tulen ging op onderzoek uit. Het resultaat is nog tot 1 november in Museum De Lakenhal te bekijken. En later ook in een boek.

Als je honderd kunstenaars ‘thuis’ laat verbeelden, kun je dan uit al die beelden, vormen en ideeën het echte thuisgevoel destilleren? Roos Tulen vroeg in navolging van de ‘wisdom-of-the-crowd-theorie’ aan 122 kunstenaars: wat is thuis voor jou? Je inzending moet op A5-formaat passen en komt in Museum De Lakenhal. Een onweerstaanbare uitdaging. Maar wat wil Tulen ermee? “Als je een grote pot met M&M’s hebt en je vraagt aan honderd mensen of ze willen raden hoeveel snoepjes er in die pot zitten, dan komt het gemiddelde van al die schattingen overeen met het juiste antwoord.”

Kruispunt
En dan is er ook nog die verdwenen duikboot die op geheime missie was en nooit meer boven water kwam. “Toen honderd experts onderzoek gingen doen waar ter wereld die onderzeeër zou kunnen zijn, kwam er uit al die gegevens een soort kruispunt. Uiteindelijk lag die duikboot op twee kilometer afstand. Dat is toch fascinerend. Ik ben ook op zoek naar zo’n kruispunt.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met ervaringskunstenaar Roos Tulen over haar project Thuis.

Voor Tulen zelf is thuiskomen dat honderd paar liefdevolle ogen je aankijken en je echt zien voor wie je bent. Zij wil met haar kunstproject ook vastleggen hoe het begrip ‘thuis’ in 2020 is veranderd. “Alles wat er gebeurd is, moet wel een verandering teweeg brengen. De nieuwe wereld groeit uit de ervaringen die we nu opdoen en als we dat niet registreren gaat het verloren. Kunst is het vangen van die transformatie.”

Zelfvertrouwen
Het kunstproject Thuis is nog tot 1 november te zien in Museum De Lakenhal als onderdeel van de expositie van de drie kanshebbers voor de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs die op 25 september door wethouder Yvonne van Delft werd uitgereikt aan Romee van Oers. “Dat is een van de redenen dat ik mensen heb gevraagd hun inzending te beperken tot A5, het museum had geen plek voor honderd grote kunstwerken. Ik vind het wel bijzonder en hele fijn dat ik mensen een kans heb kunnen geven hun werk in een museum te kunnen laten zien. Dat geeft zoveel zelfvertrouwen.”

Tulen wil van de honderd kunstwerken die in de Lakenhal zijn samengebracht een boek maken. Via haar website www.RoosTulen.nl kun je via ‘Voor De Kunst’ meehelpen met de financiering van het boek. De teller staat op driekwart. De crowdfundingsactie loopt nog tot 1 november.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×