(Foto: Rob van Dullemen).

GGD Hollands Midden waarschuwt voor commerciële coronatesten

Bedrijven die commerciële coronatesten aanbieden, schieten als paddenstoelen uit de grond. Volgens het RIVM zijn veel van deze testen helaas niet te vertrouwen. Dat heeft als gevolg dat in veel gevallen de testuitslagen door de GGD niet worden geaccepteerd. Zo’n test is daardoor voor veel Nederlanders vaak een verspilling van tijd en geld.

Deze commerciële coronatesten lijken een uitkomst: je kunt tegen betaling worden getest en dezelfde dag ontvang je al de uitslag. Makkelijk en snel, denken veel mensen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt echter dat veel van deze commerciële coronatesten niet betrouwbaar zijn. Deze bedrijven werken vaak met testen en laboratoria die niet zijn goedgekeurd.

Opnieuw testen
Corona is een ziekte met meldingsplicht. Bij een positieve testuitslag wordt men doorgestuurd naar de GGD. Maar zowel een positieve als negatieve testuitslag van een commercieel bedrijf wordt door de GGD in veel gevallen niet geaccepteerd.

In het geval van een positieve uitslag vraagt de GGD aan mensen om zich opnieuw te laten testen, dit keer met de PCR-test waar de GGD mee werkt en die betrouwbaar is volgens het RIVM. Ook een negatieve testuitslag zegt volgens de GGD niets omdat de test onbetrouwbaar is. Indien dit het geval is moet men zich opnieuw laten testen en thuisblijven. Laboratoria die wel goedgekeurd zijn, zijn door het RIVM opgenomen in een lijst die te vinden is via: https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/aanvullend.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×