Leidse politiearchieven '40-'45 straks voor iedereen doorzoekbaar

De Leidse politiearchieven uit de Tweede Wereldoorlog worden digitaal doorzoekbaar. Onder de naam ‘Dossier071’ is Erfgoed Leiden en Omstreken begonnen om inzichtelijk te maken wat er tussen 1940 en 1945 dagelijks in de stad gebeurde en wie daarbij betrokken waren. Het Leidse archief is nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen.

Jaap van Sandijk sprak in Nieuws071 met de directeur van Erfgoed Leiden Ariela Netiv over de politiearchieven.

“We willen deze geschiedenis samen met het publiek toegankelijk maken voor de jongere generatie”, zegt de directeur van Erfgoed Leiden Ariela Netiv. Sinds deze week werken zo’n vijfentwintig vrijwilligers aan het invoeren van archiefstukken in een database. “Het archiefmateriaal zal later ook in een theatervoorstelling van PS Theater worden gebruikt, zodat de verhalen uit de oorlog voor een breder publiek gaan leven.”

Meehelpen vanuit huis
In het tweejarige project ‘Dossier071’ worden als eerste de dag- en nachtrapporten van de politie uit 1940 onder handen genomen. In die rapporten staan de meldingen die binnenkwamen op het politiebureau in Leiden. Elke pagina uit deze rapporten is gescand en aan de vrijwilligers wordt gevraagd om deze scans te lezen en over te typen in een database. Dat kan – geheel corona proof – vanuit huis via www.dossier071.nl.

Sinds de start van het project afgelopen vrijdag is al bijna de helft van de dag- en nachtrapporten uit 1940 verwerkt. Na het handmatige werk van de vrijwilligers worden tijden, locaties en personen op een digitale plattegrond van Leiden gezet. Op die manier kan iedereen zien wat zich waar en wanneer heeft afgespeeld en ook nog wie er bij betrokken was. Het gaat daarbij soms om bijzondere gebeurtenissen, zoals de plundering van een boerderij in Valkenburg en de melding dat een Duitser in een Nederlands uniform was gesignaleerd.

Politiedossiers nog nauwelijks onderzocht
De Leidse politiearchieven bestaan naast de dag- en nachtrapporten uit dossiers met proces-verbalen. Die laatste dossiers zijn voor een deel nog aanwezig in Leiden, vooral wanneer het om niet-opgeloste zaken gaat. Als uit politieonderzoek een mogelijke dader naar voren kwam, werd een dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie om de daders te kunnen vervolgen. Zwaardere zaken werden meteen aan de SS overgedragen ter vervolging. Naar de achtergebleven dossiers is tot nu toe echter nauwelijks onderzoek gedaan, maar daar komt met de hulp van vrijwilligers nu verandering in.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Dossier071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×