(Archieffoto: IJsbrand Terpstra).

Burgemeester Lenferink opent 'kliklijn' corona-overtredingen

De Leidse burgemeester Henri Lenferink heeft een brief aan alle Leidenaren geschreven om hen een hart onder de riem te steken. Ook roept hij inwoners op om misstanden te melden: “Gaat het per ongeluk mis, spreek elkaar er dan op aan! Mocht u kennis dragen van grove overtredingen, zoals illegale grote feesten, meld dat dan. Want dat is echt onverantwoord.”

Wel zegt de burgemeester begrip te hebben voor een zekere ‘coronamoeheid’. “We hebben eigenlijk genoeg van de situatie, dat hoor ik van verschillende kanten.”

Beste Leidenaren, 

Het coronavirus heeft de afgelopen weken helaas weer heel veel mensen besmet én ziek gemaakt en die oplopende cijfers in stad en regio hebben grote gevolgen. We zijn weer terug bij af en zitten opnieuw in een soort van lockdown. Veel stadgenoten merken dat dagelijks. We kunnen niet meer alles wat we zouden willen. Contacten onderhouden is moeilijker geworden. 

Voor ondernemers in de met sluiting of sterke beperkingen geconfronteerde sectoren, zoals de horeca is het helemaal een hard gelag. Velen maken zich serieus zorgen over de continuïteit van hun bedrijf en hun persoonlijke toekomst. De steun van de staat is royaal, maar lijkt toch niet voldoende om die sectoren goed overeind te houden. Ik begrijp hoe zwaar het is voor alle betrokkenen, eigenaren en werknemers. Ik hoop van ganser harte dat ze deze moeilijke periode toch goed doorkomen. 

Ik begrijp ook goed dat er een zekere moeheid optreed, we hebben eigenlijk genoeg van de situatie, dat hoor ik van verschillende kanten. Toch is het gevaar van het virus zodanig, dat ik opnieuw een beroep op iedereen in onze stad doe om zich te houden aan de regels om zo jezelf en elkaar gezond te houden. Alleen dan kunnen we straks weer samen sporten, samen uit eten te gaan, of elkaar zonder zorgen  bezoeken. En gaat het per ongeluk mis, spreek elkaar er dan op aan! Mocht u kennis dragen van grove overtredingen (illegale grote feesten bijvoorbeeld), meld dat dan. Want dat is echt onverantwoord. 

In de tussentijd moeten we ook alert blijven op mede-Leidenaren die echt lijden onder eenzaamheid of het zonder hulp niet redden. Ik ben ervan overtuigd dat net als in het voorjaar vele stadgenoten bereid zijn zich voor anderen in te zetten en daar ben ik heel erg trots op. Mocht u zelf hulp nodig hebben dan kunt u zich, als u dat niet in uw omgeving kunt oplossen, ook melden bij de gemeente. U vindt meer informatie op www.leiden.nl/coronavirus. 

Vanuit de gemeente willen we de komende tijd met zoveel mogelijk mensen in de stad contact houden, om hen een hart onder de riem te steken, om hen aan te moedigen, maar ook omdat we als de besmettingscijfers weer omlaag gaan, met elkaar ervoor te zorgen dat het niet opnieuw misgaat. Ook dat moeten we samen doen. 

Blijf ondertussen bewegen, blijf gezond en kijk naar elkaar om! 

Henri Lenferink
Burgemeester

Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×