Zonnepanelen zijn ook een alternatieve energiebron die voor een deel het aardgas kunnen vervangen. (Foto: Duurzame Energie Merenwijk).

Duurzame Energie Merenwijk organiseert online bijeenkomst over bronnenonderzoek

In 2050 moet Leiden van het aardgas af zijn en de gemeente wil graag dat de Merenwijk daarin voorop gaat. Bewonersgroep Duurzame Energie Merenwijk (DEM) pakte de handschoen op en wil graag samen met buurtbewoners kijken naar andere mogelijkheden om te koken en je huis te verwarmen als er straks geen aardgas meer beschikbaar is.

Donderdag 29 oktober is er een online bijeenkomst waarin een onderzoek naar alternatieve energiebronnen in de wijk wordt gepresenteerd. Voorzitter Tjitske Veldkamp van DEM weet dat het geen simpele kost is. “Het is best ingewikkeld, het gaat ook niet om iets dat vandaag of morgen moet gebeuren. Maar wij willen er samen over nadenken.”

Dat is ook de reden dat DEM een onderzoek naar alternatieven heeft laten doen. “Want als je niet meer op gas kunt koken en je daarmee ook niet meer je huis kunt verwarmen, wat dan wel? Moet iedereen dan een warmtepomp?” Donderdag is er voor iedereen de gelegenheid om vragen te stellen. “Het onderzoeksbureau is er, evenals mensen van de gemeente en wij van DEM. Het onderzoek is in de Merenwijk gedaan, maar iedereen die geïnteresseerd is, mag zich aanmelden”, aldus Veldkamp.

Het is nog een lange weg naar een aardgasvrij bestaan, met allerlei hobbels, lastige vraagstukken en een zoektocht naar betaalbare oplossingen. Maar DEM denkt ook mee met wijkbewoners over wat er op korte termijn mogelijk is. “Donderdag gaat het echt over die lange termijn en dat bronnenonderzoek, maar er zijn natuurlijk altijd veel tussenstappen. Wij zeggen altijd: kijk naar isolatie zoals dat folie achter de radiator, spouwmuren isoleren, etc.” Voor tips kan iedereen terecht op de website van DEM.

De bijeenkomst is donderdag 29 oktober om 20.00 uur. Opgeven kan via email info@duurzameenergiemerenwijk.nl, dan ontvang je een link naar de online bijeenkomst.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Tjitske Veldkamp, voorzitter van Duurzame Energie Merenwijk.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×