Ook de lokale politieke partijen SP, PvdD en PS zijn de straat op gegaan om handtekeningen op te halen. (Foto: Maarten Kersten)

Initiatiefnemer referendum Roomburgerpark tevreden met eerste handtekeningenoogst

De coalitie die strijdt voor het behoud van het Roomburgerpark in zijn huidige vorm heeft een eerste succes binnen. Medio november behandelt de Leidse gemeenteraad het herinrichtingsplan voor het Roomburgerpark, maar woensdagmiddag worden de handtekeningen voor een referendumaanvraag aan de referendumkamer overhandigd.

Een van de drijvende krachten achter deze protestactie vanuit de Burgemeesters- en Professorenwijk is Jeroen Birnie. “We hebben maar 750 handtekeningen nodig voor deze eerste fase, maar we zitten nu op 1600”, vertelde hij gistermiddag aan Sleutelstad, “en ze blijven maar binnen komen.” Dat bleek ook wel want even later stond de teller al op 2000. “De referendumkamer zal deze lijst minutieus bekijken en uit de praktijk blijkt dan dat zeven procent van de handtekeningen niet meeteltbij dit soort acties”, zegt Birnie.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jeroen Birnie, initiatiefnemer referendumaanvraag Roomburgerpark.

Dat er zoveel meer  handtekeningen zijn dan nodig, maakt duidelijk dat het onderwerp erg leeft. De extra handtekeningen zijn echter niet van betekenis voor de verdere referendumaanvraag. Voor een tweede ronde in de aanvraag zijn opnieuw 5000 handtekeningen nodig. Birnie is optimistisch over het binnenhalen van dat aantal. “We gaan er overal aandacht voor vragen, mensen hebben gezegd ook op de markt te zullen gaan staan met kraampjes, er wordt geflyerd.” Leiden zal er niet omheen kunnen, is het idee.

Hamvraag
De eerste horde moet echter nog genomen worden. De Referendumkamer moet de handtekeningen goedkeuren en ook het onderwerp ‘referendumwaardig’ verklaren. Maar daar heeft Birnie alle vertrouwen in. “Mensen zijn boos, voelen zich niet gehoord. En dat speelt niet alleen in deze wijk. Ook elders in de stad.”

Het beoogde referendum zal, als het doorgaat, tegelijkertijd met de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 gehouden kunnen worden. “In deze tijd van corona is het beter om mensen niet onnodig twee keer te laten komen. En het scheelt ook geld.” Veel van het succes zal afhangen van de vraagstelling van het referendum. “Dat is natuurlijk de hamvraag. Het is aan de referendumkamer om die vraag te formuleren. Ik heb de indruk dat het een heel zorgvuldig proces is en ik weet dat bij een eerder referendum andere partijen daar ook intensief bij betrokken zijn geweest.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek Sport Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×