Bert Jansen is op 69-jarige leeftijd overleden. (Foto: John Brussel).

Ex-profvoetballer Bert Jansen overleden

Op 69-jarige leeftijd is oud-proefvoetballer Bert Jansen overleden. De Leidenaar speelde 1972 en 1982 als rechtsback bij Sparta en kwam in meer dan driehonderd officiële wedstrijden voor de Kasteelclub uit. Dat meldt LeidenAmateurvoetbal.nl naar aanleiding van een bericht van Sparta. In 1969 kwam Jansen op 18-jarige leeftijd van het Leidse Roodenburg naar Sparta. Bert Jansen is ook nog uitgekomen voor UVS en was daar ook enige tijd jeugdtrainer.

Met het tweede elftal werd hij kampioen en hij kwam ook uit voor het Nederlands militaire elftal. Na drie jaar debuteerde hij in het eerste elftal, om daar vervolgens tien jaar lang nagenoeg onafgebroken als rechtsback te spelen. Slechts zes spelers speelden meer wedstrijden in het eerste elftal van Sparta. Voor het WK van 1978 in Argentinië behoorde Bert Jansen tot de voorselectie. Uiteindelijk kwam het voor de Leidenaar niet tot een definitieve selectie.

Na zijn voetbalcarrière begon de Spartaan een eigen drukkerij in Leiden. Niemand minder dan Denis Neville verrichtte de officiële opening van het bedrijf met de passende naam ‘Drukkerij Sparta’.

De laatste jaren kwam Bert Jansen, die al enkele jaren aan Alzheimer leed, vergezeld door andere oud-speler Leendert de Goey, nog wel eens op Het Kasteel. Daarover vertelde hij in het supportersblad: “Bij Sparta zit Lydia, de alleraardigste dame in het voetbal, bij de receptie. Zij werkte er al toen ik nog bij Sparta voetbalde. Ik krijg van haar de de tribunekaartjes, elke keer met handkusjes. Ik voel me bij Sparta thuis. Sparta zit in mijn hart. Het is de belangrijkste club uit mijn leven.”

Ter nagedachtenis aan Bert Jansen speelt Sparta woensdagavond het bekerduel met ADO Den Haag met rouwbanden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×