Leidse financiën uitgelegd in een 'Fweet' per dag

De jaarlijkse behandeling van de gemeentelijke begroting staat weer voor de deur. Maar wie wil doorgronden wat het college van Leiden de komende jaren van plan is, moet wel door honderden pagina’s met cijfertjes heen. Om enige orde in de chaos te scheppen, stuurt de fractievoorzitter van het CDA in Leiden nu elke dag een financiële tweet uit, afgekort de Fweet.

“Ik vind het belangrijk dat Leienaren weten waar het geld naartoe gaat, het is en blijft belastinggeld”, zegt CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie in Politiek071. Uit de omvangrijke begroting kiest hij elke dag een detail waar hij op ingaat via Twitter. “Financiën is geen sexy onderwerp, het is taaie kost. Maar ik hoop dat het onderwerp op deze manier een beetje gaat leven in de stad.” In zijn tweets besteedt Bleijie de komende tijd bijvoorbeeld aandacht aan de schuldquote, solvabiliteitsratio, concernreserve en het weerstandsvermogen; termen die nog wel wat context kunnen gebruiken.


Presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie

Een geheel belangeloze financiële voorlichting is het uiteraard niet, weet ook Bleijie. Hij hoopt dat mensen bij de volgende gang naar de stembus rekening zullen houden met wat hij aanhaalt in zijn tweets. “Ik ben en blijf een politicus, er zal dus altijd een CDA-sausje overheen zitten”, zegt de fractievoorzitter. En dat er politici van andere partijen met andere geluiden op zijn tweets reageren, vindt hij alleen maar leuk. “Het gaat bij bijvoorbeeld een belastingverhoging om politieke keuzes, dat probeer ik met deze tweets uit te leggen.”

Wie de tweets wil lezen, kan terecht op het Twitter-account van Joost Bleijie.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×